skipToContentskipToFooter

Opnieuw zeer grote belangstelling verwacht

18-03-2024 De inschrijving voor de AanZET-subsidie voor elektrische bestelauto's en vrachtwagens opent op dinsdag 26 maart aanstaande. Het is belangrijk om op tijd in actie te komen, want in voorgaande jaren was de regeling zo'n succes dat deze na enkele uren al overtekend was.

Dit jaar is de regeling enigszins aangepast. Bedrijven die meerdere voertuigen willen aanschaffen, mogen nog maximaal één aanvraag voor telkens één truck per dag doen. Omdat per 1 januari 2025 de eerste zero-emissiezones in negentien steden van start zullen gaan, is de verwachting dat ook dit jaar de vraag naar subsidie groot is. Alle informatie over de voorwaarden voor de aanvraag van de AanZET-subsidie staan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het totale budget is vooralsnog 45 miljoen euro, hoewel de Eerste Kamer hier nog mee moet instemmen. evofenedex en de andere vervoerspartijen hebben aangegeven dat dit budget niet voldoende is om het gewenste aantal elektrische trucks dit jaar op de weg te krijgen en hebben de minister opgeroepen om het beschikbare budget te verhogen. In afwachting van het eventuele extra bedrag is het belangrijk om je aanvraag nu al gereed te hebben, want de verwachting is zoals gezegd dat er veel aanvragen zullen binnenkomen.

Overgangsregeling

Overigens betekent de invoering van de zero-emissiezones niet dat je niet meer met een ouder dieselvoertuig deze gebieden in mag rijden. De verplichting om met een elektrische truck de zone in te rijden geldt vanaf 1 januari 2025 alleen voor nieuw afgeleverde voertuigen. Voor trucks met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2024 of daarvoor geldt een overgangsregeling tot 1 januari 2030. Voor vrachtwagens met een DET van 2020-2024, mits voorzien van een Euro-6 motor, geldt dat zij toegang hebben tot de zones. Voor trekkers (met oplegger) geldt deze vrijstelling zelfs voor voertuigen met een DET van 2017-2024.

Voor de precieze regels voor vrijstellingen en ontheffingen kun je terecht op www.opwegnaarzes.nl. Op deze site vind je alle informatie over de zero-emissiezones, de ingangsdatum, de exacte omvang van de zone, en alle voorwaarden op basis waarvan je een ontheffing kunt aanvragen. Een kentekenchecker is een handig hulpmiddel om te zien welke regels voor jouw specifieke voertuig(en) gelden.

Subsidie voor bestelauto’s

Voor bestelauto’s is er de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze bedraagt maximaal 5000 euro per bedrijfsauto. Deze regeling heeft wat vertraging opgelopen en moet nu nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel wordt op 2 april 2024 behandeld en daarmee komt naar verwachting de subsidie half april beschikbaar. Volg daarom onze berichten op de website. Wacht ook hier niet te lang met je aanvraag en start vandaag nog met de voorbereidingen. Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de RVO.

Voor wat betreft de toelating tot de ZE-zones: bestelauto’s -voor zakelijk gebruik- met een DET van 1 januari 2025 of later moeten zero-emissie zijn. Voor oudere bestelauto’s (Euro 5 of schoner) geldt een overgangsregeling. Euro-5 bestelauto’s hebben toegang tot 1 januari 2027, Euro-6 bestelauto’s hebben toegang tot 1 januari 2028. Alle regels, uitzonderingen en ontheffingen vind je bij Op weg naar ZES.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met de ledenservice van evofenedex op 079-3467346 of [email protected].