skipToContentskipToFooter

Internationale erkenning voor chauffeurs die langdurig, veilig en loyaal hun werk doen

11-03-2024 Om aandacht en waardering te vragen voor het beroep van vrachtautochauffeur heeft de internationale wegvervoersorganisatie IRU het Diploma of Honour in het leven geroepen. Deze unieke internationale onderscheiding wordt ieder jaar uitgereikt aan chauffeurs die actief zijn in nationaal of internationaal wegvervoer.

In 2023 werden het certificaat en bijbehorende speldje aan 26 chauffeurs van 11 verschillende leden toegekend: Adri & Zoon Schaal- en Schelpdieren, Autohulpdienst Ben Heiltjes, Bidfood, Den Hartog, Dental Recycling Services, Kampstaal, Pure Ingredients, VS Rubber Recycling, Wihamij Reparatie, Wiskerke Onions en Zeeman. Het certificaat en bijbehorende speldje werden grotendeels persoonlijk overhandigd door de relatiemanagers van evofenedex.

Vrachtautochauffeurs krijgen het IRU's erediploma niet zomaar. Ze moeten er minstens een miljoen veilige en betrouwbare kilometers voor achter het stuur hebben doorgebracht. Leden van evofenedex met chauffeurs in dienst die aan al die voorwaarden voldoen, mogen deze medewerkers voordragen voor het Diploma of Honour. Ook in 2024 kan dat weer in juli en augustus en daar zal te zijner tijd uitgebreid aandacht voor komen.

Chauffeur René Brinkhof (rechts) ontving het erediploma van relatiemanager Sjaak Leentfaar

Bidfood Harderwijk
Rene Brinkhof.png

Persoonlijk overhandigen

Bij Bidfood hebben we diverse chauffeurs in het zonnetje gezet, onder wie de 61-jarige René Brinkhof. Hij werkt sinds 2018 bij Bidfood en rijdt standaard op een Mercedes-bakwagen. Maar indien nodig draait hij voor het rijden op een trekker-opleggercombinatie zijn hand niet om. De blij verraste Brinkhof wil er nog vele veilige kilometers aan vastknopen de komende jaren. Dat geldt ook voor André Adriaanse, die in het bijzijn van zijn familie in het zonnetje werd gezet bij zijn werkgever Adri & Zoon Schaal- en Schelpdieren. Veilig rijden in het steeds drukkere verkeer is wat hem betreft een kwestie van laten zien dat je er bent. “Je hoeft niet in een hoekje te kruipen, maar je moet natuurlijk wel op tijd op de rem weten te trappen.” Van plan om te stoppen met werken is hij in elk geval nog niet: ook al zit Adriaanse al zo’n 42 jaar in het vak, voorlopig rijdt hij nog vol vertrouwen door.

Chauffeur André Adriaanse kreeg het diploma uitgereikt door relatiemanager René Trommel

Adri & Zoon Schaal- en Schelpdieren
Andre Adriaanse.png

Uitgerust aan de slag

Bij Pure Ingredients kregen twee chauffeurs het Diploma of Honour uitgereikt: Noud van Haren en Frank Zwartkruis. Het naleven van cruciale veiligheidsregels heeft ervoor gezorgd dat zij hun werk al jarenlang veilig en betrouwbaar doen.

Zo zorgen ze ervoor dat ze elke werkdag, die tussen 5.00 en 6.00 uur begint, goed uitgerust beginnen. De MAN TGL 12.220 BL met Cold Car-diepvriesopbouw en eutectische koeling waarmee ze rijden, controleren ze elke dag met behulp van de MAN RIO-app. Zwartkruis en Van Haren vinden het een uitdaging om in het steeds drukkere verkeer jaarlijks 45.000 kilometer af te leggen en daarbij zichzelf, het materieel en andere weggebruikers veilig te houden. Dat ze dit al heel lang lukt en daarvoor het Diploma of Honour hebben gekregen, zien ze als een mooie erkenning.

Chauffeur Klaas Jan Siebe van Dental Recycling Services is zelfs al hard op weg naar twee miljoen kilometer op de teller. Daar heeft hij nog zeker vijf jaar de tijd voor, want dan gaat hij op zijn vroegst met pensioen. Door de fout van een ander maakte Siebe ooit een heftig ongeluk mee. Zelf heeft hij veilig rijden zeer hoog in het vaandel staan. Hij blijft rustig en houdt voldoende afstand ten opzichte van zijn medeweggebruikers om te zorgen dat hij ook de twee miljoen kilometer op verantwoorde wijze aantikt.

Chauffeur Klaas Jan Siebe nam het diploma in ontvangst van relatiemanager Erik Hoeve

Dental Recycling Services
Klaas Jan Siebe.png

Met respect herdenken

Voor een van de voorgedragen chauffeurs kwam de erkenning via het Diploma of Honour helaas te laat. George Rong overleed enkele maanden voor de uitreiking plotseling, tot groot verdriet van zijn nabestaanden en zijn collega’s.

"Bidfood heeft een van zijn trouwe chauffeurs, George Rong, voorgedragen voor het IRU Diploma of Honour. Helaas heeft George, aan wie de prijs is toegekend, deze niet persoonlijk in ontvangst kunnen nemen vanwege zijn plotselinge overlijden in september van het afgelopen jaar. Met respect herdenken wij George. We kijken terug op zijn vakkundigheid, collegialiteit, loyaliteit en zijn onmiskenbare inzet voor zowel klanten als onze organisatie. De onderscheiding is inmiddels door ons in ontvangst genomen en zal met trots worden uitgereikt aan de nabestaanden van George Rong."

Chauffeurs Noud van Haren (links) en Frank Zwartkruis zien het IRU-diploma als een mooie erkenning

Pure Ingredients
Noud van Haren en Frank Zwartkruis.png

IRU Diploma in 2024

Ook in 2024 is het voor leden weer mogelijk om chauffeurs aan te melden. Dit kan vanaf begin juli; houd hiervoor onze nieuwsberichten in de gaten.

Dit artikel is gepubliceerd in evofenedex magazine februari 2024.