skipToContentskipToFooter

Motor vrachtauto kan bij slecht onderhoud in brand vliegen

08-07-2024 MAN roept klanten van bepaalde vrachtwagens en bussen met Euro 6c-motoren, type D2676LF51-53 of D2676LOH35-37 die geproduceerd zijn tussen 2016 en 2019, op om hun voertuig te laten controleren bij een specialist. Volgens de fabrikant kan in enkele gevallen de motor schade oplopen en vervolgens in brand vliegen. De branden worden veroorzaakt door verschillende oorzaken en factoren, zo schrijft MAN in een persbericht

In de genoemde voertuigtypen werden vanwege nieuwe wettelijke vereisten loodvrije lagers gebruikt. Schadegevallen kunnen met name optreden bij overmatige veroudering en verontreiniging van de motorolie, wat resulteert in beschadigde oliefiltercomponenten - bijvoorbeeld door het niet naleven van onderhoudsintervallen of onjuist uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden.

Overige oorzaken

Andere bekende redenen voor dergelijke schade zijn: bijzondere bedrijfsomstandigheden en met name te hoge toerentallen van het voertuig, binnendringen van (koel)water in de motorolie, motorafstelling, gebruik van niet-goedgekeurde motoroliën en het mengen daarvan, en het gebruik van serviceonderdelen zoals motoroliefilters, lucht- en dieselfilters, die niet voldoen aan de specificaties van de fabrikant.

De wettelijk verplichte loodvrije lagers, van de genoemde bouwjaren, zijn gevoeliger voor vervuiling en veroudering van de olie. Als onderhoudsafspraken en geplande werkplaatsacties niet worden nageleefd, kunnen de eerste schadegevallen optreden bij voertuigen tussen de 400.000 en 500.000 kilometer. Als alle geplande service- en olieverversingen voor deze motortypen op tijd worden nageleefd, ziet MAN geen motorschade, maar eerder een zeer hoge mate van robuustheid over alle motorseries met in sommige gevallen een kilometerstand van ruim een ​​miljoen kilometer.

Alle branden resulteerden in materiële schade, maar er waren geen ernstige persoonlijke verwondingen. Als preventieve maatregel doet MAN nu opnieuw een beroep op die voertuigeigenaren die de afgelopen jaren nog geen gebruik hebben gemaakt van het serviceaanbod.