skipToContentskipToFooter

Overlast verwacht voor verkeer in Den Haag eerste zaterdag van juli

06-06-2024 Weggebruikers moeten op zaterdag 6 juli rekening houden met verkeersporblemen rondom Den Haag. Extinction Rebellion (XR) heeft namelijk laten weten die dag opnieuw de Utrechtsebaan te willen blokkeren. De actiegroep doet dat om te protesteren tegen de nieuwe coalitie en is precies twee jaar na de eerste actie op de snelweg. 

De Utrechtsbaan, maar ook de A10 bij Amsterdam, zijn al tientallen keren doelwit geweest van actievoerders. De laatste poging die XR daartoe deed, werd in april door de politie voorkomen. Activisten gingen toen andere doorgaande wegen op. De burgemeester van Den Haag trad hard op tegen snelwegbezetters. XR organiseert nu met andere partijen ook een ‘Protestival’ op het naastgelegen Malieveld, waar demonstreren in de regel wel is togestaan.

Onderzoek

Het jaarlijkse bedrag aan ‘subsidies’ in de breedste zin van het woord bedraagt jaarlijks 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro, becijferden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorig jaar. Het gaat dan voornamelijk om belasting die niet wordt geheven: zo betalen grote bedrijven over hun energie relatief minder belasting dan consumenten. Zulke verschillen worden in onderzoeken beschouwd als subsidies.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB worden fossiele subsidies overigens wel één keer genoemd: “Afbouw van fossiele subsidies voor de energievoorziening vindt plaats in Europees verband”, staat erin. De coalitie benadrukt verder vooral dat klimaatbeleid “draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar” moet zijn.