Douanezaken: zelf doen of uitbesteden?

Een bewuste keuze tussen insourcen of outsourcen

Iedere exporteur krijgt er mee te maken: douaneaangiftes. Je kunt de administratieve handelingen hiervoor zelf doen of ze uitbesteden aan een douane-expediteur. Waar baseer je de juiste keuze op?

Bij het maken van de keuze voor het wel of niet uitbesteden van de douaneaangiftes spelen verschillende zaken mee. Niet alleen het aantal uitvoeraangiften, ook het kennisniveau binnen je organisatie en de mogelijke financiële risico’s plus kosten beïnvloeden de keuze. Het aantal aangiften neemt na de Brexit voor veel bedrijven fors toe, dus het is geen gek idee om de situatie in je onderneming nog eens tegen het licht te houden.

Dan doen we het toch mooi zelf!

Veel mensen denken dat het vrij eenvoudig is om zelf een aangifte te doen, aangezien de softwarepakketten van tegenwoordig je toch door alle stappen loodsen. Dat is te kort door de bocht want als klant van de douane moet je de benodigde vakbekwaamheid in huis hebben. Besteed je de aangifte uit? Ook dan ben je eindverantwoordelijk en aansprakelijk voor een correcte aangifte.

Brexit

De Brexit is een extra aanleiding om je huidige situatie eens grondig onder de loep te nemen. In het goederenverkeer tussen Nederland en Groot-Brittannië gaat veel veranderen; de hoeveel administratieve Douanehandelingen zal fors toenemen. Of je nu kiest voor ‘zelf doen’ of uitbesteden, realiseer je dat je in elkaar scenario altijd zelf eindverantwoordelijk bent voor de aangifte. Is jouw bedrijf al optimaal voorbereid op de brexit? Doe de brexit quickscan of start direct met een brexit assessment.

Douane zelf doen of uitbesteden

Plan van aanpak

We beginnen met een telefonische intake met onze gespecialiseerde ledenadviseur. Hiermee brengen we de situatie bij jouw bedrijf in kaart. In het daaropvolgende adviesgesprek van een dagdeel brengen we alle details samen in kaart en bepalen we het break-even point en dus de beste keuze in dit specifieke geval. Als er behoefte bestaat aan aanvullend advies of het opstellen van een rapportage, kijken we samen naar de aanvullende tijd en kosten.

Waarom evofenedex

  • Jarenlange ervaring op het gebied van douane
  • Gespecialiseerde adviseurs in dienst
  • Nauwe samenwerking met Beursvaartadres en diverse software leveranciers
  • Profiteer als lid van de ervaring uit een collectief van duizenden leden
  • Een brede blik op internationaal ondernemen die uniek en onafhankelijk is
  • Profiteer van de voordelen van jouw ondernemersvereniging; scherpe prijzen, persoonlijk contact en expertise op jouw vakgebied
Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder