skipToContentskipToFooter

Digitale vaardigheden cruciaal voor digitalisering

Meer dan de helft van de bedrijven besteedt geen aandacht aan bijscholing van personeel op het vlak van digitale vaardigheden, terwijl dit cruciaal is voor succesvol digitaliseren. Wij bieden een overzicht van de mogelijkheden hoe je je personeel digitaal vaardig kunt maken.

Maar de helft van de bedrijven besteedt aandacht aan bijscholing om personeel digitale vaardigheden aan te leren. Dat is zorgelijk, vindt Anneloes van Klaveren, adviseur Digitalisering bij evofenedex. Het genoemde cijfer komt uit het onderzoek Data en digitalisering in de logistiek 2023, dat evofenedex in november 2023 heeft gepubliceerd.

Risico voor digitalisering

Van Klaveren: “Bedrijven die aan de vooravond van digitaliserings- of automatiseringsprojecten staan waarbij operationeel medewerkers onvoldoende betrokken zijn, lopen een risico. Het project kan dan al mislukken voordat het gestart is. Of de beloofde efficiency wordt nooit behaald. Medewerkers zijn namelijk essentieel voor succesvol digitaliseren. Als zij bewust zijn van het belang van digitale ontwikkelingen voor het bedrijf, zijn ze gemotiveerd om van digitalisering een succes te maken. Ze zien dan de voordelen van digitalisering voor het dagelijks werk.”

cijfers_opleiding.JPG

Medewerkers bijscholen

Medewerkers zowel logistiek als administratief bijscholen om digitaal te werken is dus erg belangrijk. Om het digitaal bewustzijn van medewerkers te vergroten, zijn volgens Van Klaveren drie aspecten belangrijk.

“Allereerst moet het personeel het belang van correcte data zien. De orderpicker moet weten wat de gevolgen zijn als er verkeerde data in het systeem wordt ingevoerd. Ten tweede moeten medewerkers zelf slimmer digitaal leren werken en dat vereist inzicht en kennis van systemen die gebruikt worden en in de markt beschikbaar zijn. En tot slot is het belangrijk dat ze kennis opdoen van cybersecurity. Een verkeerde mail openen kan grote gevolgen hebben. Digitaal bijscholen is een noodzakelijke investering die zichzelf terugbetaalt”, vertelt Van Klaveren. 

Workshops voor digitaal werken

Op verzoek van leden heeft evofenedex 2 workshops ontwikkeld voor digitaal werken. De workshops zijn ontwikkeld voor medewerkers met verschillende functies en hebben als doel om in 1 dag het digitaal bewustzijn te vergroten. Lees meer over de workshops

Leden die vragen hebben of hulp willen bij vraagstukken rondom de data en digitalisering van hun logistieke processen, nemen contact op met Anneloes van Klaveren via 0479 3467 346 of mailen naar [email protected]. Of maak direct gebruik van de diensten van Logistiek Digitaal.

Download het onderzoeksrapport

Belangstellenden kunnen de uitkomsten van het rapport Data en digitalisering in de logistiek 2023 downloaden. Met het rapport kunnen bedrijven vergelijken hoe ze qua data en digitalisering presteren ten opzichte van de markt. 

Doe de digiscan

De uitkomsten van de Digiscan bieden je houvast voor je digitale plannen.

Vragen over SCM en digitalisering?

Anneloes en haar collega's helpen je graag verder

Anneloes

Vragen over SCM en digitalisering?

Anneloes en haar collega's helpen je graag verder

Anneloes