skipToContentskipToFooter

Wanneer betaal je geen motorrijtuigenbelasting:

Geen motorrijtuigenbelasting na verkoop of export

Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting meer als de auto is verkocht of geëxporteerd. De RDW registreert dit en je ontvangt de betaalde belasting automatisch terug over de periode dat je geen kentekenhouder meer bent. De registratie door de RDW blijkt uit een vrijwaringsbewijs bij verkoop en bij export. Het vrijwaringsbewijs ontvang je van het autobedrijf bij verkoop van de auto aan een erkend autobedrijf. Bij verkoop aan anderen ontvang je het vrijwaringsbewijs van de koper direct na overschrijving van het kenteken op naam van de koper. Bij export ontvang je van de RDW

  • Een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is stopgezet).
  • Het kentekenbewijs (kentekencard) waarvan een hoekje is afgeknipt of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B). 
  • Het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer (bewijs van export). Dit heb je samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig voor de registratie in het buitenland.

Geen motorrijtuigenbelasting tijdens schorsing

Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een auto waarvan het kenteken is geschorst. Je kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat deze wordt aangevraagd. De belasting wordt teruggegeven over de nog niet verstreken periode waarvoor belasting is betaald. Meer over het schorsen van het kenteken lees je op de pagina 'Schorsen kenteken'.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex