skipToContentskipToFooter

Meeneemheftrucks worden aan de achterzijde van de vrachtauto of aanhangwagen/oplegger gehangen. Ze zijn geen ondeelbare lading, maar mogen meer uitsteken dan 1 m. Standaard is 1,20 m toegestaan, maar onder voorwaarden mag dat tot 1,50 m zijn. Hoeveel precies is afhankelijk van de het gewicht en de lengte van de heftruck. 

Uitsteek meer dan 1,20 meter

De Regeling voertuigen eist dat ten minste 1/5 deel van het gewicht van het voertuig drukt op de koppeling van de oplegger of op de gestuurde as(sen) van een aanhangwagen of vrachtauto. Bij lege voertuigen wordt niet altijd aan die eis voldaan als aan de achterzijde een meeneemheftruck wordt meegenomen.

Daarom moet de chauffeur bij een oversteek van meer dan 1,20 meter een verklaring kunnen overleggen waaruit blijkt welke heftruck door het voertuig mag worden meegenomen en hoeveel deze heftruck mag uitsteken. Deze verklaring bestaat uit twee delen:

  • het eerste deel hoort bij de meeneemheftruck en omschrijft daarvan het gewicht en de overhang.
  • het tweede deel hoort bij het voertuig en vermeldt welk gewicht het lege voertuig aan de achterzijde mag meevoeren.

De beide verklaringen kunnen zowel afzonderlijk als in combinatie worden afgegeven door een deskundige. In veel gevallen is dat de leverancier van de heftruck of het voertuig of de carrosseriebouwer. Het model van beide verklaringen is verkrijgbaar onze ledenservice. 

Verlichting

De heftruck mag het zicht op de verlichting, reflectoren, richtingaanwijzers of de kentekenplaat van het voertuig niet belemmeren. Deze eis geldt niet als op de heftruck de verlichting, reflectoren, richtingaanwijzers en een witte kentekenplaat van het voertuig zijn aangebracht.

De heftruck die meer dan 1 meter achter het voertuig uitsteekt hoeft geen markering voor in de lengte uitstekende lading te voeren.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer