skipToContentskipToFooter

Voertuigen die op kenteken zijn gezet vanaf mei 2006 moeten met een digitale tachograaf worden afgeleverd. In bestaande vrachtauto's kan achteraf een digitale tachograaf worden ingebouwd. De prijs van inbouw af fabriek is een zaak tussen de voertuigfabrikant en de leverancier van de digitale tachograaf. De kosten voor inbouw achteraf zijn bij alle leveranciers ongeveer hetzelfde: 1000 euro. Hierbij komen echter ook nog de inbouwkosten, zoals arbeidsloon, afmeldkosten en bevestigingsmateriaal.

Er zijn vier producenten van digitale tachografen:

  • Actia (Smar Tach)
  • VDO (DTCO)
  • Stoneridge Electronics (SE 5000)
  • Intellic (EFAS 4)

Gegevens uitlezen

Je moet de rij- en rusttijden die op de bestuurderskaart van de chauffeur staan, elke 28 dagen uitlezen. Ook de gegevens van het voertuig moeten elke 90 dagen worden uitgelezen. We hebben een lijst van leveranciers van deze apparatuur voor je opgesteld, die vind je onderaan deze pagina in de bijlage.

Gegevens opslaan op kantoor

De gegevens van de bestuurderskaart en het voertuig moet je beschikbaar hebben op het bedrijf. Voor het uitlezen van de bestuurderskaart en de tachograaf heb je uitleesapparatuur nodig. Met eventuele extra modules kun je ook andere data koppelen, zoals salarisadministratie en brandstofbeheer. Je kunt het uitlezen zelf doen of uitbesteden; het uitlezen kan namelijk ook op afstand gebeuren. In onze bijlage staat een overzicht van leveranciers van tachografen en uitleesapparatuur.

Andere aandachtspunten

  • Iedere chauffeur moet een bestuurderskaart aanvragen bij Kiwa Register BV.
  • Je bedrijf moet tevens beschikken over een bedrijfskaart. De kaarten kosten 110 euro exclusief btw per kaart en zijn vijf jaar geldig.
  • Ten slotte moet er in de digitale tachograaf een speciale printerrol zitten. Deze rollen kosten vanaf 4 euro per 3 stuks.
  • Voor de aanvraag van tachograafkaarten heb je e-herkenning, niveau 2, nodig.

Vragen over gevaarlijke stoffen

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Gevaarlijke Stoffen evofenedex