skipToContentskipToFooter

De tachograaf legt de rij- en rusttijden van beroepschauffeurs vast en geldt voor voertuigen of voertuigcombinaties vanaf 3.500 kg totaalgewicht. Voor het eigen vervoer zijn een aantal vrijstellingen mogelijk, die nationaal of Europees gelden. Het niet gebruiken van de tachograaf kan je een boete opleveren van 4.400 euro.

Voertuigen die onder de tachograafplicht vallen, zijn verplicht de tachograaf te installeren, te gebruiken en te onderhouden. In vrachtauto’s wordt de tachograaf standaard ingebouwd. Bij bestelauto’s is dit niet altijd zo. Technisch gezien is het mogelijk om in alle bestelauto’s af fabriek of achteraf een tachograaf in te bouwen. Voertuigen die voor 1 mei 2006 op kenteken zijn gezet, mogen uitgerust zijn met een analoge tachograaf. De installatie van een digitale tachograaf is verplicht voor voertuigen die na 1 mei 2006 voor het eerst op kenteken zijn gezet. Ook bij het personenvervoer met een voertuig dat is ingericht voor het vervoer van meer dan negen personen (inclusief bestuurder) geldt de tachograafplicht.

Op deze pagina lees je alles over de wetgeving, gebruiksregels en vrijstellingen. Heb je vragen, neem dan contact op met onze ledenservice.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex