skipToContentskipToFooter

Vervuilende voertuigen volgens plan volgend jaar niet welkom in centrum Hofstad

27-05-2024 Den Haag gaat gewoon door met het invoeren van een zero-emissiezone in het centrum van de stad per 1 januari 2025. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Robert Barker laten weten. Volgens hem is de zone hard nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren in de stad. Hij benadrukt dat ondernemers mee worden genomen in het hele proces.

Barker deed zijn uitspraken in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM. Naast een zero-emissiezone in het centrum is het Haagste stadsbestuur van plan om er per 2026 ook eentje in te voeren in Scheveningen. Ondernemers daar hebben grote zorgen over de bereikbaarheid en evofenedex sluit zich daarbij aan, wijzend op afspraken die er gemaakt zijn met alle gemeenten waar Den Haag nu van afwijkt. De wethouder wil desondanks doorzetten zo liet hij weten in het radioprogramma.

Hoofdlijnenakkoord

De nieuwe landelijke coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat ‘bezien wordt op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld, onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen regelen (standaardiseren)’. De instelling van zero-emissiezones blijft overigens een gemeentelijk besluit en Den Haag laat dus weten gewoon door te gaan met de invoering.