skipToContentskipToFooter

Gevaarlijke stoffen? Vraag ontheffing aan voor de Kiltunnel

06-06-2023 Rijkswaterstaat sluit vanaf dit weekend de Haringvlietbrug (A29) af tot vrijdag 4 augustus 2023. Het verkeer wordt omgeleid via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). Vervoerders van gevaarlijke stoffen kunnen in deze periode gebruikmaken van de Kiltunnel. Hiervoor moeten zij wel een ontheffing aanvragen via de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De reden voor de afsluiting is dat de Haringvlietbrug een nieuwe klep krijgt. Het vaste deel van de Haringvlietbrug en de A29 zelf worden na 2025 gerenoveerd. 

Vervoer van gevaarlijke stoffen: ontheffing Kiltunnel

De Haringvlietbrug is de enige verbinding van en naar de Hoeksche Waard voor vervoerders van gevaarlijke stoffen van tunnelcategorie A, B en C. Om te voorkomen dat de Hoeksche Waard voor deze transporten onbereikbaar wordt, kunnen vervoerders van gevaarlijke stoffen van genoemde categorieĆ«n een ontheffing aanvragen om gebruik te maken van de Kiltunnel in de N217. De ontheffing vraag je aan via de website van ILT. Rijkswaterstaat beschrijft op de website hoe de ontheffing in de praktijk geregeld zal zijn. De Kiltunnel is tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug tolvrij. 

Voorzie je problemen of heb je een bruikbare tip? Laat het ons weten, wij staan in nauw contact met Rijkswaterstaat. En heb je vragen of hulp nodig bij de ontheffingsprocedure, neem dan contact op met onze ledenadviseurs.

Afsluiting Heinenoordtunnel 7 en 8 juni 2023

  • in de nacht van woensdag 7 juni op donderdag 8 juni is de Heinenoordtunnel richting Rotterdam afgesloten van 00.00 tot 05.00 uur.
  • in de nacht van donderdag 8 juni op vrijdag 9 juni is de Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom afgesloten van 00.00 tot 05.00 uur.

Let op: vanaf 5 augustus is de Heinenoordtunnel afgesloten tot en met 1 september 2023. Bekijk de actuele planning van de Heinenoordtunnel op de website van Rijkswaterstaat

Bereid je voor met onze tips

Helaas is hinder door de werkzaamheden van Rijkswaterstaat bijna niet te voorkomen, maar we hebben wel een aantal tips die je mogelijk kunnen helpen. Het is in ieder geval belangrijk voor alle ondernemers in de handel en logistiek om proactief te zijn en tijdig maatregelen te nemen om hinder van wegwerkzaamheden in hun logistieke proces te minimaliseren. Door alternatieve opties te overwegen, samen te werken met logistieke partners, flexibel te zijn en de situatie nauwlettend te volgen, kun je als bedrijf de impact van wegwerkzaamheden op de logistieke activiteiten verminderen. Aanvullende tips: 

  • Herplannen van routes

Plan alternatieve routes om wegwerkzaamheden te vermijden. Zoek bijvoorbeeld omleidingen of pas routes aan om de werkzaamheden te omzeilen en eventuele vertragingen te minimaliseren.

  • Gebruik alternatieve transportmodaliteiten

Overweeg om gebruik te maken van alternatieve transportmodaliteiten, zoals spoor- of watertransport. Een trein of binnenvaartschip is minder afhankelijk van weginfrastructuur en ondervindt soms minder hinder van wegwerkzaamheden. Heb je advies hierbij nodig? Maak dan gebruik van onze Modal Shift Service.

  • Optimaliseer je voorraadbeheer

Optimaliseer je voorraadbeheer om eventuele logistieke verstoringen als gevolg van wegwerkzaamheden op te vangen. Leg bijvoorbeeld voorafgaand aan de geplande werkzaamheden extra voorraad aan, zodat er voldoende voorraad beschikbaar is tijdens de periode van hinder.

  • Zorg voor goede communicatie en samenwerking

Communiceer proactief met je logistieke partners, zoals logistieke dienstverleners en afnemers. Door elkaar te informeren over problemen in het verkeer kun je samenwerken om mogelijke logistieke verstoringen te minimaliseren.

  • Zorg voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Als je als bedrijf flexibel en veerkrachtig bent, kun je snel reageren op onvoorziene gebeurtenissen zoals wegwerkzaamheden. Je kunt dan sneller beslissingen nemen als dat nodig is, plannen aanpassen en alternatieve opties kiezen om verstoringen te minimaliseren. Als je bijvoorbeeld vertrek-, laad- en lostijden kunt aanpassen, kunnen voertuigen vaker in de avond- en nachturen rijden. De drukte van de spits kan dan gemeden worden.

  • Monitor de wegwerkzaamheden

Houd de wegwerkzaamheden in de gaten via de officiĆ«le kanalen, zoals overheidswebsites en verkeersinformatiediensten. Op die manier blijf je goed op de hoogte van geplande werkzaamheden om de mogelijke impact op de logistieke activiteiten te voorzien. Hierdoor kun je proactief plannen en maatregelen nemen om hinder te minimaliseren. Op de website van Rijkswaterstaat staat een overzicht van de werkzaamheden die gepland zijn voor de hele regio Rotterdam.

wegwerkzaamheden haringvlietbrug.jpg