skipToContentskipToFooter

Focus op energiebesparing en circulaire productie

11-07-2024 Momenteel is 1,5 procent van alle bedrijven volledig klimaatneutraal. Bijna 37 procent weet nu niet hoe klimaatneutraal ze zijn en 68 procent wil dit jaar investeren in verduurzaming. Verder ervaart een kwart van alle bedrijven belemmeringen bij verduurzaming. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is positief nieuws dat 68 procent van alle bedrijven wil investeren in verduurzaming dit jaar. Het percentage is hoger dan vorig jaar en er zijn meer grote dan kleine bedrijven die dat doel hebben, aldus het CBS. De belangrijkste investeringsdoelen zijn efficiënter omgaan met energie en circulaire productie. Investeringen in waterbesparing worden het minst vaak genoemd. In vervoer en opslag is het verminderen van uitstoot een belangrijk investeringsdoel. 

Duurzame inkoop

Verder verwachten alle door het CBS ondervraagde bedrijven dat ze dit jaar meer besteden aan duurzame inkoop dan vorig jaar. Dit geldt vooral het grootbedrijf (bedrijven met 250 of meer werkzame personen). Ongeveer 1,5 procent van de bedrijven is nu al volledig klimaatneutraal. 

In 2050 is het de bedoeling dat alle bedrijven in de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Deze afspraak is in Brussel gemaakt. Bedrijven mogen vanaf 2050 geen broeikasgassen meer uitstoten of moeten dan hun uitstoot volledig compenseren.

Belemmeringen

Driekwart van de bedrijven ervaart geen belemmeringen om klimaatneutraal te worden. De andere kant van de medaille is dat een kwart dus wel belemmeringen ervaart. De belangrijkste zijn hogere kosten van duurzamere alternatieven en onzekerheid over de economie of het beleid. In de bedrijfstakken industrie, vervoer en opslag worden beperkingen in het energienetwerk vaker dan in andere als belemmering genoemd. Bedrijven moeten bijvoorbeeld wachten op een stroomaansluiting vanwege een vol elektriciteitsnet. Of ze hebben nog geen toegang tot een waterstofnetwerk.

Het onderzoek van het CBS is uitgevoerd onder bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening.

Hulp van evofenedex

evofenedex ondersteunt haar leden op allerlei gebieden om klimaatneutraal te worden. Zo organiseert de vereniging workshops over CO2-reductie. Deelnemers krijgen onder meer uitgebreide uitleg over de benodige gegevens voor een betrouwbare berekening van de uitstoot van hun onderneming. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor onze workshops. Belangstellenden kunnen zich op deze webpagina aanmelden.Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex