skipToContentskipToFooter

Grootste omzetdaling bij bevrachters en expediteurs

11-03-2024 De omzet van de Nederlandse transportsector is in het laatste kwartaal van 2023 met 4 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In vrijwel alle deelsectoren van het goederenvervoer daalde de omzet; alleen in de opslag was er sprake van zo'n 5 procent groei.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat ook meteen kan melden dat de Nederlandse transportbedrijven hun gezamenlijke omzet over heel 2023 met 4 procent zagen afnemen ten opzichte van een jaar eerder. Het vierde kwartaal was het derde op rij waarin een omzetdaling werd genoteerd. De postbezorgers en koeriersbedrijven en het luchttransport zagen hun omzet stijgen met respectievelijk ruim 9 en 4 procent. Vervoer over land, vervoer over water en opslag schoten allemaal in de min. In die eerste categorie was dat met minder dan een half procent. Bij vervoer over water en opslag en andere dienstverlening ging het echter om omzetdalingen van 9 en 13,4 procent.

Omzet in de min

Bij transport wordt door het CBS onderscheid gemaakt tussen personenvervoer en goederenvervoer. In die eerste categorie werd uitsluitend omzetgroei genoteerd, terwijl binnen het segment goederenvervoer alleen de bedrijven die zich met opslag bezighouden hun omzet zagen toenemen met zo'n 5 procent. In alle andere takken van het goederenvervoer schoot de omzetontwikkeling in de min: van een kleine -4 procent voor het wegvervoer tot -22 procent voor bevrachters en expediteurs. In de laatste vier maanden van vorig jaar gingen er ook meer transportbedrijven failliet dan in dezelfde periode een jaar eerder: 59 om 44.

Pessimistischer gestemd

Deze cijfers en ontwikkelingen hebben zo hun invloed op de stemming in de sector, legt het CBS uit. "Per saldo verwacht bijna 20 procent van de ondernemers in de transportsector aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 een verslechtering van het economisch klimaat voor de komende drie maanden. In het vierde kwartaal van 2023 was dit per saldo bijna 3 procent. Daarmee zijn ondernemers in de transportsectoren pessimistischer dan gemiddeld. Van alle ondernemers in Nederland is per saldo 7 procent negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden."