skipToContentskipToFooter

Kamerleden willen kleine bedrijven meer tijd geven voor overstap op zero-emissievoertuig

18-10-2023 Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen kleine mkb-bedrijven tot ten minste 2028 vrijstelling voor de zero-emissiezones. Een motie van VVD-Kamerlid Silvio Erkens werd gesteund door CDA, SP, PVV, FVD, JA21, SGP, BBB, ChristenUnie, Denk en BVNL. Kleine ondernemingen krijgen hierdoor meer tijd om over te stappen op een zero-emissievoertuig. Onduidelijk is nog of het Kabinet de motie gaat overnemen en uitvoeren. 

In de huidige afspraken is ook al rekening gehouden met een overgangsregeling en zijn vrijstellingen mogelijk. De verantwoordelijk staatssecretaris heeft ook eerder al aangegeven dat ze per keer kijkt wat mogelijk is en niemand aan het onmogelijke wil houden. Met deze motie wil de Kamer nu een aparte positie voor kleine ondernemingen. Volgens evofenedex is het vooral belangrijk dat de overheid en gemeente zorgen voor de juiste randvoorwaarden en dat bedrijven ook kunnen overstappen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende laadinfrastructuur en een aanschafsubsidie op elektrische voertuigen. Deze motie kan als effect hebben dat kleine ondernemers juist later de overstap maken en daardoor achterop raken ten opzichte van bedrijven die al wel gebruik maken van zero-emissievoertuigen.

Win advies in

evofenedex adviseert ondernemers om een goede afweging te maken bij de aanschaf van een nieuwe bestel- of vrachtauto. In veel gevallen kan een elektrisch voertuig nu al voordeliger zijn in gebruik. evofenedex kan ondernemers helpen om een goede keuze te maken. Ook is op onze website veel handige informatie over de zero-emissiezones te vinden. Op opwegnaarZES.nl en www.doehetzero.nl kun je op basis van je kenteken zien hoelang je nog toegang hebt tot de zones met je huidige bestelauto. Ook vind je daar een volledig overzicht met alle ontheffingsregels. Heb je vragen over hoe de vergelijking voor jou uitvalt, neem dan contact op met onze ledenservice.