skipToContentskipToFooter

Voortdurend aanpassen aan een onvoorspelbare wereld

21-12-2023 In de laatste globe van 2023, die ook online beschikbaar is, blikken we kort terug op wat er dit jaar allemaal gebeurd is maar kijken we vooral vooruit. Want ook in 2024 zullen er genoeg uitdagingen zijn. Zoals deglobalisering en geopolitieke spanningen, de afremmende wereldeconomie, en schaarste aan grondstoffen en supplychaindisrupties. Daarbovenop komen de toenemende druk duurzaam te ondernemen en de digitaliseringsslag bij de Douane.

Leverancier van teeltvloeren ErfGoed uit Moerkapelle ziet voor 2024 niet alleen kansen in duurzaamheid maar ook in het betreden van nieuwe markten: “Engeland was jarenlang van slag door de Brexit, maar nu de rust daar is weergekeerd zien we er zeker perspectief.”

Tekst loopt verder onder beeld.

vakmagazineglobeevofenedex202308dec479

Exportmanager steeds belangrijker

Volgens Mischa German, verantwoordelijk voor het exportmanagersportfolio van evofenedex, wordt de exportmanager steeds belangrijker binnen zijn eigen organisatie. Hij bespreekt 4 competenties die onmisbaar zijn voor de exportmanager van de toekomst. Nanne Schriek, senior projectmanager Supplychain Management bij evofenedex, wijst erop dat de moderne exportmanager onderdeel is van de handelsketen en hier ook naar handelt.

Trade compliance

Willemijn Gwanmesia vertelt je wat de 5 grootste uitdagingen zijn om in 2024 compliant te blijven. In een ander artikel geeft de projectmanager IMVO en Compliance bij evofenedex 4 redenen waarom bedrijven juist nu zouden moeten doorpakken op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). In 2024 ziet Joost Oorthuizen, CEO van Invest International, veel kansen voor Nederlandse bedrijven die bijdragen aan de duurzame markten van morgen. Na 10 jaar stopt Paul Schnabel als columnist van globe. In zijn afscheidsinterview geeft hij nog één keer zijn visie op het belang van export.

Toekomstbestendige douaneprocessen

Wil je weten hoe je douaneprocessen toekomstbestendig maakt, lees dan het artikel van Agnieszka Brodacz, specialist Customs & Trade Compliance bij evofenedex. Peter van Tienhoven en Guusta Visser zijn de Nederlandse douaneattachés in respectievelijk Londen en Singapore. Wij vragen hun wat zij voor het Nederlandse bedrijfsleven kunnen betekenen. Fred Koning, docent van evofenedex, zoomt in op exporttransacties en constateert dat de binnendienst de allergrootste rol vervult bij de afwikkeling van die transacties.

Zuidoost-Azië, de VS en het VK

Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen bij evofenedex, vertegenwoordigde de leden van de ondernemersvereniging bij een handelsmissie naar Azië en deelt zijn ervaringen. De Verenigde Staten (VS) zijn, sinds de economische dip door de coronapandemie, back in business. Ondanks de protectionistische houding van de Amerikanen, ziet Bart van Bolhuis, hoofd Economie van het Nederlandse ambassadenetwerk, dankzij de economische groei toch kansen daar zaken te doen. Columnist Philip Bokeloh van ABN AMRO waarschuwt wel voor een politieke omslag naar radicaal rechts in de grootste economie ter wereld. Het nieuwe Border Target Operating Model van het Verenigd Koninkrijk (VK) treedt na 3 maanden uitstel alsnog in werking. Rostislav Ilchenko, ledenadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex, legt uit wat er gaat veranderen voor bedrijven die zakendoen met het VK en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Oranje Handelsmissiefonds

De 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds werden op 1 november bekendgemaakt tijdens het Nationaal Export Event in Nieuwegein. Deze bedrijven krijgen in 2024 ondersteuning bij het opzetten van hun exportactiviteiten. De inschrijving voor de komende editie is overigens al geopend. Op het gebied van btw is het stilte voor de storm, blijkt uit de bijdrage van Ariane van den Berg van BTW Instituut.

Tot slot ontbreken ook deze editie de rubrieken Export Matters, Vreemde Zaken en Buitenlandse Belevenissen niet in de laatste globe van 2023.

Lees de nieuwste editie