skipToContentskipToFooter

Alle lading zonder pincode vrijgesteld via Vertrouwensketen

24-06-2024 Voor alle importcontainers die de Rotterdamse haven binnenkomen vanuit Noord-Amerika geldt per 1 juli 2024 een nieuwe werkwijze. Een wegvervoerder, binnenvaart- of spooroperator kan deze containers straks alleen nog ophalen na autorisatie via de Vertrouwensketen.

De nieuwe, veilige werkwijze in de Rotterdamse haven houdt in dat de grote rederijen vanaf 1 juli géén pincodes meer verstrekken voor containers uit Noord-Amerika. Deze worden voortaan zonder pincode vrijgesteld via het digitale import-containerreleaseproces van de Vertrouwensketen. Een wegvervoerder, binnenvaart- of spooroperator kan een container uit het Noord-Amerikaanse vaargebied alleen nog ophalen na autorisatie via de genoemde keten. 

In fasen ingevoerd

Sinds 31 maart 2024 wordt alle containerlading uit Latijns Amerika al succesvol, veilig en betrouwbaar vrijgesteld via de Vertrouwensketen. Sindsdien concentreren de rederijen/cargadoors zich gefaseerd op de lading uit andere vaargebieden, te beginnen met die uit Noord-Amerika. Uiteindelijk zal de nieuwe veilige werkwijze gelden voor alle deepsea-containers die de Rotterdamse haven binnenkomen.

Vertrouwensketen

De Vertrouwensketen is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven en overheidsinstanties voor het veiliger en betrouwbaarder vrijstellen en ophalen van containers in de Nederlandse havens. Dit gebeurt allereerst in Rotterdam. Vanaf de rederij/cargadoor via de verlader/expediteur en de vervoerder vormt zich in de Vertrouwensketen een gesloten keten met uitsluitend bekende, aangewezen partijen. Het gebruik van pincodes stopt. Alleen een via de Vertrouwensketen geautoriseerde vervoerder kan zijn komst voormelden bij de terminal en de container daar ophalen.

Portbase

De Vertrouwensketen werkt grotendeels digitaal via Portbase, het Port Community Systeem van de Nederlandse havens. Dit proces zorgt ervoor dat alle ketenpartijen in de Rotterdamse haven efficiënter kunnen werken en beter met elkaar samenwerken. Ook draagt het bij aan het bestendigen van de veiligheid van havengebonden distributieprocessen.

Deelnemende rederijen

De rederijen die deel uitmaken van de Vertrouwensketen zijn CMA CGM, COSCO Shipping, Evergreen, Hapag-Lloyd (via Secure Container Release), HMM, Maersk, Marfret, MSC, ONE, OOCL, Yang Ming en ZIM. Door de deelname van al deze deepsea-rederijen is in de haven van Rotterdam één uniforme werkwijze beschikbaar voor het zonder pincode veilig en betrouwbaar vrijstellen en ophalen van importcontainers.

Implementatie in volle gang

Voor verladers, vervoerders en expediteurs die betrokken zijn bij de import van containers via de Rotterdamse haven is er dus het een en ander veranderd de afgelopen maanden. Steeds meer partijen die betrokken zijn bij import van containers hebben hun werkwijze - en soms ook hun systemen - op het nieuwe proces van de Vertrouwensketen aangepast. Maandelijks worden nu rond de 60.000 containers via de Vertrouwensketen vrijgesteld door ongeveer 1700 organisaties. Het gaat hierbij om ruim 900 verladers en expediteurs, bijna 800 vervoerders, 12 rederijen en 5 terminals.

Meer informatie

Meer over de werkwijze van de Vertrouwensketen is te lezen op deze pagina.