skipToContentskipToFooter

"Veiligheid stopt nooit, het verdient continue aandacht"

In het drukste seizoen van het jaar, werkt bij Timberland een team van zo'n 400 man, in verschillende ploegen, samen om alle binnengekomen orders snel en efficiënt te verwerken. Hoe zorg je ervoor dat dit zo gezond en veilig mogelijk gebeurt? Een ongeluk, klein of groot, kan grote gevolgen hebben: van persoonlijk leed tot zelfs grote financiële consequenties voor het bedrijf. Wij spraken Chantal Ruiter, HR Business Partner, en Fleur Scharenborg, KAM-coördinator bij Timberland over hoe efficiëntie en veiligheid hand in hand kunnen gaan in een DC.

Wie kent ze niet? De Yellow Timberland Boots? Deze schoenen en nog een breed scala aan kleding en accessoires worden jaarlijks verscheept vanuit het DC in Almelo met een oppervlakte van maar liefst 55.000 m², of wel ongeveer 11 voetbalvelden. Op dit moment werken er bijna 200 vaste werknemers en, afhankelijk van het seizoen, 100 tot 200 uitzendkrachten. De piekperiode zit in de maanden juli, augustus en september met een kleine uitloop naar oktober als de wintervoorraad verzonden wordt. Er wordt gewerkt met een 2 ploegensysteem: een ochtendploeg start om 6:00 uur en werkt tot 15:00 uur, een middagploeg werkt van 15:30 uur tot 00:30 uur.

Internationale standaarden

Natuurlijk wordt er ook bij Timberland gewerkt volgens de internationaal bekende standaarden, met continue aandacht voor kwaliteit, veilig en gezond werken. Chantal Ruiter: “In de piekperiode ligt de grootste uitdaging op het gebied van veiligheid. Er stromen die periode wekelijks (en soms zelfs dagelijks) veel nieuwe uitzendkrachten binnen, die in relatief korte tijd goed opgeleid moeten worden. Dit vergt een goede organisatie met duidelijke richtlijnen en communicatie, waarbij iedereen evenveel aandacht verdient.” Tijdens hun keynote vertelden Ruiter en Scharenborg onder meer over de Timberland Academy voor nieuwe medewerkers, de rol van de RI&E, de getroffen basisveiligheidsmaatregelen en het duurzame inzetbaarheidsbeleid. Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? In de infographic onder dit artikel nemen we je mee in de maatregelen die Timberland heeft getroffen om gezond en veilig werken op de werkvloer te bevorderen.

Minder incidenten en ongevallen

Is het nu 100% veilig in het DC van Timberland, met de inzet van alle preventieve en reactieve maatregelen? Scharenborg: “In 2020 hebben wij 32 incidenten gehad en 8 ongevallen. Bij de ongevallen was externe medische hulp noodzakelijk. De aantallen van het afgelopen jaar zijn al vele malen lager dan de jaren ervoor.” Maar perfectie bestaat niet, ook bij Timberland niet. Ruiter: “Veiligheid stopt nooit, het verdient continue aandacht!” Er worden altijd fouten gemaakt en er kunnen altijd zaken verbeterd worden. Je moet constant alert zijn door gemaakte fouten te analyseren en hiervan met elkaar te leren. En, waar nodig, te blijven investeren in je mensen, in technische oplossingen en procesverbeteringen.

Benieuwd hoe jij gezonder en veiliger kunt werken?

Onze quickscan magazijnveiligheid is een praktische gratis online scan voor het mkb om, relatief eenvoudig en snel, aanknopingspunten te vinden om het veiligheidsniveau in het magazijn of distributiecentrum te verhogen. Aan de hand van een aantal stellingen brengen we binnen 5 minuten jouw veiligheidsscore in kaart.

Bekijk de infographic

Infographic Veiligheidsaanpak Timberland.png

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen