skipToContentskipToFooter

Examenfraude ontdekt met 1300 VCA-diploma’s

08-04-2024 Een check in Centraal Diploma Register bij het aannemen van een nieuwe werknemer kan een hoop problemen voorkomen. Vorige week werd via het radioprogramma Het Misdaadbureau bekend dat de Nederlandse Arbeidsinspectie ruim 1300 VCA-diploma’s ongeldig heeft verklaard na een grootscheepse fraude. 

Een 62-jarige man uit Friesland werd onlangs aangehouden op verdenking van fraude met examens voor VCA-diploma’s voor in de bouw en de chemische industrie. Daarnaast is de examinator op non-actief gezet.

Jarenlang fraude

Een VCA-diploma is nodig voor bijvoorbeeld de bouw vanwege het werken met zware metalen, grote machines en gevaarlijke stoffen. De 62-jarige man die is opgepakt was examinator en nam testen voor dit diploma af. Het vermoeden is dat hij tussen begin 2019 en begin 2021 kandidaten geholpen bij het behalen van het examen. Hij deed dit onder andere door antwoorden voor te zeggen of zelf in te vullen. Bij een herexamen bleken de cursisten stuk voor stuk door de mand te vallen.

De arbeidsinspectie heeft daarop 1300 diploma’s doorgehaald in het register. Bedrijven krijgen hiervan geen melding. De inspectie raadt bedrijven aan om de diploma’s en certificaten regelmatig te checken op geldigheid.