skipToContentskipToFooter

De regel dat een chauffeur bij het passeren van een landsgrens de landcode invoert, komt uit het Europese Mobiliteitspakket en geldt sinds 2 februari 2022. De invoering van de code hoeft niet per se op de grens te gebeuren. Wanneer een chauffeur de grens passeert, moet hij op de eerstvolgende stopplaats stoppen om de landcode in te voeren. Dit moet wél een veilige stopplaats zijn.

Stoppen op de vluchtstrook en daar de code invoeren is geen veilige situatie. Mocht een parkeerplaats vol zijn waardoor de landcode niet veilig is in te voeren, dan mag de chauffeur doorrijden naar de volgende mogelijke stopplaats. De controlerende instanties moeten bij hun controles rekening houden met alle verkeersomstandigheden en verkeersveiligheidsbeperkingen.

In Nederland wordt niet actief bij de grens gecontroleerd op de landcodes. De Inspectie Leefomgeving en Transport neemt de controles mee in de reguliere weginspecties. Leden met vragen rondom het gebruik van de tachograaf kunnen terecht bij de experts van de ledenservice via 079-3467 346 of [email protected]

Wil je op de hoogte blijven van vervoersgerelateerde onderwerpen? Schrijf je dan in voor onze Vervoersupdate via de onderstaande knop (alleen voor leden).

Vragen over gevaarlijke stoffen

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Gevaarlijke Stoffen evofenedex