skipToContentskipToFooter

Vraag aan onze ledenservice: "De bestuurderskaart van onze vrachtautochauffeur is gestolen. Ik wil als werkgever toch graag dat hij in zijn vrachtauto met digitale tachograaf stapt om een lading bij een klant af te leveren. Mag onze chauffeur dit doen, als hij niet in het bezit is van een bestuurderskaart?"

Ja, zonder bestuurderskaart mag je in een vrachtauto met digitale tachograaf rijden. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Wanneer de bestuurderskaart is gestolen, moet je binnen zeven dagen een vervangende kaart aanvragen bij Kiwa Register via het portal. Kiwa stuurt vervolgens een verklaring waarin staat vermeld dat de bestuurderskaart gestolen is. Met deze verklaring kan je onderweg aantonen waarom je geen bestuurderskaart bij je hebt.
  • Je mag maximaal vijftien dagen zonder bestuurderskaart rondrijden. Kiwa stuurt je - als de aanvraag compleet is - binnen 10 werkdagen de beschikking. Bij een positieve beschikking ontvang je een bezorgbericht, waarmee je een afspraak kunt maken om een bezorgafspraak te maken. Deze vervangende bestuurderskaart krijgt dezelfde geldigheidsduur als de gestolen kaart. 

Krijg meer grip op jouw handel en logistiek

Of je nu goederen laat vervoeren, importeert, exporteert of goederen opslaat. Wij helpen jou graag om dit zo goed mogelijk te regelen.

Print outs tachograaf

Gedurende de vijftien dagen dat je zonder kaart rijdt, moet je print outs maken van de gegevens uit de digitale tachograaf met vermelding van chauffeursnaam, adres, rijbewijsnummer en handtekening:

  • Maak aan het begin van de rit een afdruk van de gegevens van het door jou bestuurde voertuig, waarop je melding maakt van: gegevens waarmee je geïdentificeerd kan worden (naam, nummer van de bestuurderskaart of het rijbewijs), voorzien van je handtekening; rij- en rusttijden in de vorm van rijtijd, andere werkzaamheden, beschikbaarheidstijd en onderbreking of rust.  
  • Aan het eind van de rit: maak je een afdruk van de gegevens betreffende de tijden die door de tachograaf zijn geregistreerd; teken je alle tijden op die aan andere werkzaamheden, beschikbaarheid en rust zijn besteed na de aan het begin van de rit gemaakte afdruk, indien deze niet door de tachograaf zijn geregistreerd; vermeldt je in dat document gegevens die je identificatie mogelijk maken (naam, nummer van de bestuurderskaart of het rijbewijs), voorzien van je handtekening.  

Bovenstaande procedure geldt ook wanneer je je bestuurderskaart bent verloren of defect is.

Intrekking kan niet ongedaan worden gemaakt

Op het moment dat je een vervangende kaart hebt aangevraagd, wordt de verloren, gestolen of defect gemelde kaart ingetrokken en wordt er een melding gemaakt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een intrekking kan niet ongedaan gemaakt worden. Mocht je de verloren of gestolen kaart terugvinden of krijgen, is deze niet meer te gebruiken. U bent verplicht om de teruggevonden of gekregen kaart terug te sturen naar Kiwa Register.

Over de bestuurderskaart

Op de bestuurderskaart worden de rij- en rusttijden en overige gegevens van de bestuurder over een periode van ten minste 28 dagen opgeslagen. Na deze periode worden de gegevens van de eerste dag overschreven. Je moet de bestuurderskaart minimaal elke 28 dagen uitlezen en de gegevens op het bedrijf bewaren. Hiervoor bestaat speciale uitleesapparatuur. Lees meer over de bestuurderskaart op deze pagina op onze website: Hoe werkt de digitale tachograaf | evofenedex

Heb je vragen, neem dan contact op met onze ledenservice via onderstaand contactblok.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex