skipToContentskipToFooter

Bedrijven maken nog weinig gebruik van innovatieve logistieke softwareapplicaties

Optimaal gedigitaliseerde logistieke processen uitvoeren, is voor veel bedrijven een uitdaging. Uit recent onderzoek van evofenedex blijkt dat het gebruik van innovatieve logistieke applicaties nog behoorlijk beperkt is. Daardoor mist men de kans om de logistiek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

IT voor logistieke processen

Uit het onderzoek van evofenedex blijkt dat, bij bijna twee derde van de bedrijven, Microsoft Excel wordt gebruikt voor de logistieke planning en operatie. Bij ruim de helft van de bedrijven wordt daarvoor (ook) Enterprise Resource Planning (ERP) gebruikt. Op afstand volgen de systemen die specifiek voor logistieke processen zijn ontwikkeld. Zij hebben allemaal een gebruikersaandeel tussen de twintig en dertig procent. 

Gebruikte systemen/software voor logistieke planning en operatie

data_digitalisering.JPG


Innovaties in IT 

Maar de ontwikkelingen in de techniek staan niet stil. Softwareontwikkelaars verbeteren hun producten met nieuwe technologieën, zoals Artificial Intelligence en sensortechnologie. Met behulp van Artificial Intelligence wordt bijvoorbeeld voorraad- en distributieoptimalisatie gerealiseerd in warehouse managementsystemen. Ook zijn de mogelijkheden van Data Analytics de afgelopen jaren fors verbeterd in gebruiksgemak, zoals dit voorbeeld van Microsoft Power BI laat zien. Ook worden applicaties in de Cloud steeds vaker de standaard.

Gebrek aan inzicht

De beperkende factor voor de uitrol van innovaties is niet per se het investeren van geld. Volgens hetzelfde onderzoek investeren namelijk ruim drie op de vijf bedrijven, naar hun mening, voldoende in digitalisering. Degenen die achterbleven in de investeringen, gaven de onderstaande redenen op. 

Top 5 redenen waarom bedrijven niet voldoende investeren in digitalisering

data_digitalisering_2.JPG

Innovaties in IT

Gebrek aan tijd, aan kennis en aan inzicht in de mogelijkheden, spelen dus ook een rol. In hetzelfde onderzoek geeft ruim drie kwart van de ondervraagde leden aan zijn of haar kennis over digitalisering te hebben opgedaan via ervaring binnen het bedrijf. Ter vergelijking: slechts een kwart heeft één of meer opleidingen gevolgd om kennis op te doen over digitalisering.

Week van de digitalisering

Om bedrijven te informeren over alle ontwikkelingen rondom digitalisering, organiseert evofenedex, in samenwerking met Beurtvaartadres en TLN, van 17 tot en met 21 april de Week van de Digitalisering. Elke dag om 10.30 uur start er in deze week een webinar over alle ontwikkelingen rondom logistieke digitalisering.

Succesvol digitaliseren is een uitdaging voor veel bedrijven. Op deze pagina tref je een stappenplan, een Digiscan, opleidingen en adviesdiensten die je verder helpen.