skipToContentskipToFooter

Hoge temperaturen verlagen de concentratie

10-08-2022 Vanaf vandaag treedt het Nationaal Hitteplan in werking. Met temperaturen van 30 graden of meer wordt het vandaag tropisch warm, morgen is het naar verwachting extreem heet. Daarom is het van belang maatregelen te nemen op de werkvloer. Zo zorg je ervoor dat medewerkers scherper blijven en beperk je de kans op eventuele ongelukken. Wij zetten de belangrijkste maatregelen op een rij.

Hoge temperaturen hebben gevolgen voor de werkomstandigheden, bijvoorbeeld in magazijnen, maar ook tijdens het laden of lossen bij het laaddock. Met een hitteplan voldoe je als werkgever aan de plicht uit de Arbowet je werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door bijvoorbeeld te hoge temperaturen op de werkplek. Ook voorkom je op die manier de kans op ongelukken door verminderde concentratie.

De belangrijkste maatregelen op een rij:

Tropenrooster

In magazijnen wordt het vaak steeds warmer gedurende de dag, omdat de zon op het dak en de wanden schijnt en een airconditioning niet altijd aanwezig is. Door een tropenrooster in te stellen kunnen medewerkers eerder beginnen en eerder stoppen met werken. Zo vermijd je de ergste warmte.

Houd ook rekening met de luchtvochtigheid en de zwaarte van het werk. Bijvoorbeeld door extra pauzes in te lassen of door extra drinken aan te bieden. Extra pauzes maken het werken sowieso een stuk aangenamer.

Goede warmtebalans

Wanneer iemand buiten in de zon of in een warm magazijn moet werken, kan dit de warmtebalans in zijn lichaam verstoren. Doordat de warmteproductie en -afgifte in het lichaam wordt verstoord, is het niet of in mindere mate mogelijk optimaal te functioneren. De warmtebalans wordt gereguleerd door verwijding van bloedvaten en afgifte van warmte via ademhaling en zweten. De omgevingstemperatuur, maar ook de mate van inspanning, kleding en persoonlijke factoren als leeftijd en conditie bepalen de warmtebelasting.

Het is daarom verstandig naar de persoonlijke situatie van alle medewerkers te kijken en voor een goede warmtebalans te zorgen. Bijvoorbeeld door medewerkers die buiten werken geschikte werkkleding te geven, inclusief hoofdbescherming om een zonnesteek te voorkomen. Ook als iemand maar korte tijd buiten is, bijvoorbeeld tijdens het laden en lossen, is dat belangrijk. Vergeet ook niet goede zonnebrand aan te bieden om schadelijke uv-straling tegen te gaan.

Voldoende water mee

Zorg ervoor dat werknemers die in bedrijfsbusjes of in vrachtauto’s rondrijden van voldoende water zijn voorzien. Hoewel de meeste voertuigen airconditioning hebben, is het verstandig voldoende water mee te geven voor als er pech onderweg ontstaat.

Dak afkoelen

De meeste warmte ontstaat door de opwarming van het dak van het magazijn. Door het dak op gezette tijden te besproeien met water, kan de temperatuurstijging enigszins beperkt worden. Een andere tip is ’s nachts koelere lucht naar binnen te blazen met ventilatoren.

Daarnaast is het verstandig werkzaamheden zoveel mogelijk op de begane grond te laten plaatsvinden, omdat de temperatuur daar het laagst is. Ook het plaatsen van zonwering en het installeren van airconditioning helpen tegen de hitte. En heb je al eens overwogen het dak te voorzien van zonnepanelen? Dit levert niet alleen energie op, maar houdt ook veel warmte tegen.

Arbeidsinspectie

Als je als werkgever geen maatregelen treft tegen de hitte, kunnen werknemers daarover een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. Als die vervolgens van mening is dat werknemers mogelijk schade lijden als gevolg van hitte op de werkvloer, kan zij eisen dat er bepaalde maatregelen worden genomen of het werk zelfs stilleggen.

Heb je vragen over jouw bedrijfssituatie? Neem dan contact op met onze ledenservice.