skipToContentskipToFooter

Schepen moeten soms 12 uur omvaren

01-06-2023 evofenedex berichtte begin mei al over de gewichtsbeperkingen op een aantal wegen in Noord-Holland, sinds 2 weken is het ook raak op het water. De beroepsvaart tussen Amsterdam en de Kop van Noord-Holland heeft last van files door een spoorbrug die nog maar 1 keer per dag opent.

Bij de spoorbrug in Alkmaar heeft onlangs een aannemer tijdens werkzaamheden voor damwanden een kabel kapotgetrokken van de afstandsbediening. Nu moet iedere dag iemand ter plekke komen om de brug te openen. De brug wordt nu maar 1 keer per dag geopend. Dat betekent dat schepen uren liggen te wachten voor een dichte brug, of dat ze gigantisch moeten omvaren, berichtte het Noordhollands Dagblad afgelopen dinsdag. Volgens Andries de Weerd van Koninklijke Binnenvaart Nederland moeten schepen nu wel 12 uur omvaren.

Hartslagader voor schepen

Het Noordhollandsch Kanaal is de hartslagader voor de schepen die varen van de Kop van Noord-Holland naar Amsterdam en verder. Door de situatie met de brug valt er niet te plannen voor de binnenvaart, verklaart De Weerd.

“Inmiddels begint het de spuigaten uit te lopen in Noord-Holland”, zegt Machiel Smit, beleidsadviseur voor regio Noordwest en Zuidwest bij evofenedex. “Voor vrachtauto’s is het nu zeer beperkt mogelijk om door de provincie te rijden en dan loopt 1 van de weinige uitwijkmogelijkheden voor het goederenvervoer ook nog eens in de soep. Wat willen we dan van ondernemers? Via de zee vervoeren?”

Actie evofenedex

Smit zal het defect aankaarten bij ProRail, Rijkswaterstaat en provincie Noord-Holland en met deze 3 instanties wederom het gesprek aangaan dat er op deze manier geen handel mogelijk is en het vervoer in de provincie stil komt te liggen.