skipToContentskipToFooter

Overzicht projecten, hulpmiddelen en advies

08-11-2023 Van 2023 tot 2030 werkt Rijkswaterstaat aan grote renovatieprojecten van de Nederlandse wegen. In combinatie met de verwachte groei van onder meer de Rotterdamse haven heeft dit de komende jaren flinke impact op het (vaar)wegen- en spoornet. Het is raadzaam je als bedrijf nu alvast te verdiepen in de mogelijke consequenties voor jouw huidige manier van goederenvervoer. We zetten hiervoor diverse hulpmiddelen op een rij.

Ledenadviseurs

Allereerst adviseren we jou als ondernemer in de handel en logistiek om proactief te zijn en tijdig maatregelen te nemen om hinder van wegwerkzaamheden in jouw logistieke proces te minimaliseren. Door alternatieve opties te overwegen, samen te werken met logistieke partners, flexibel te zijn en de situatie nauwlettend te volgen, kun je als bedrijf de impact van wegwerkzaamheden op de logistieke activiteiten verminderen. Heb je advies nodig, neem dan contact op met onze ledenadviseurs. Ze helpen je graag.

Overzicht projecten op website Rijkswaterstaat

Op de website van Rijkswaterstaat staat een overzicht van alle grote renovatieprojecten van de Nederlandse wegen en bruggen. Ook vind je hier de planning van de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel voor 2024. Daarnaast treft Rijkwaterstaat momenteel voorbereidingen voor de renovatie aan de Brug over de Noord, welke start in 2025.

Ook volgen nog werkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug (vanaf 2026 tot minstens 2028) en grote renovaties in en om Rotterdam, zoals die van de Erasmusbrug.

Informatie en bijeenkomsten Zuid-Holland Bereikbaar

Voor de provincie Zuid-Holland staat tot 2030 de renovatie en vervanging van 13 bruggen, 8 tunnels en 13 wegen op het programma. Op de nieuwe website van Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) staat een overzichtskaart met de verwachte wegwerkzaamheden voor Zuid-Holland. Handig voor de planning van je rit of van je bedrijfsoperatie, zodat je je beter kunt voorbereiden op mogelijke verkeershinder.

Voor ondernemers en logistieke partijen in Rotterdam en omgeving organiseert Zuid-Holland Bereikbaar regelmatig informatiebijeenkomsten. Op 13 november 2023 is een bijeenkomst over werkzaamheden op de weg en het spoor die er vanaf 2024 tot circa 2030 aankomen, duurzame oplossingen en alle (nieuwe) wetgeving gericht op ondernemers. Inschrijven doe je via de website van ZHB.

Tips om hinder te voorkomen

Tot slot geven we je nog enkele tips die je als bedrijf kunt nemen in je logistieke proces om hinder door wegwerkzaamheden te voorkomen of te minimaliseren:

  • Herplannen van routes

Plan alternatieve routes om wegwerkzaamheden te vermijden. Zoek bijvoorbeeld omleidingen of pas routes aan om de werkzaamheden te omzeilen en eventuele vertragingen te minimaliseren.

  • Gebruik alternatieve transportmodaliteiten

Overweeg gebruik te maken van alternatieve transportmodaliteiten, zoals spoor- of watertransport. Een trein of binnenvaartschip is minder afhankelijk van weginfrastructuur en ondervindt vaak minder hinder van wegwerkzaamheden. Heb je hierbij advies nodig? Maak dan gebruik van onze Modal Shift Service.

  • Optimaliseer je voorraadbeheer

Optimaliseer je voorraadbeheer om eventuele logistieke verstoringen als gevolg van wegwerkzaamheden op te vangen. Leg bijvoorbeeld voorafgaand aan geplande werkzaamheden extra voorraad aan, zodat er voldoende voorraad beschikbaar is tijdens een periode van hinder.

  • Zorg voor goede communicatie en samenwerking

Communiceer proactief met je logistieke partners, zoals logistieke dienstverleners en afnemers. Door elkaar te informeren over problemen in het verkeer, kun je samenwerken om mogelijke logistieke verstoringen te minimaliseren.

  • Zorg voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Door als bedrijf flexibel en veerkrachtig te zijn, kun je snel reageren op onvoorziene gebeurtenissen, zoals wegwerkzaamheden. Je kunt dan, als dat nodig is, sneller beslissingen nemen, plannen aanpassen en alternatieve opties kiezen om verstoringen te minimaliseren. Als je bijvoorbeeld vertrek-, laad- en lostijden kunt aanpassen, kunnen voertuigen vaker in de avond- en nachturen rijden. De drukte van de spits kan dan vermeden worden.

  • Monitor de wegwerkzaamheden

Houd de wegwerkzaamheden in de gaten via officiƫle kanalen, zoals overheidswebsites en verkeersinformatiediensten. Op die manier blijf je goed op de hoogte van geplande werkzaamheden en kun je de mogelijke impact op de logistieke activiteiten op tijd voorzien.

Advies nodig? Laat het ons weten

Uiteraard blijven wij continu in gesprek met de overheid om te kijken hoe de overlast zo veel klein mogelijk kan blijven. Tip: houd ook onze nieuwsberichten in de gaten. Heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op.