skipToContentskipToFooter

Data en digitalisering bieden nieuwe kansen voor internationaal ondernemers

08-09-2022 Het septembernummer van globe valt vandaag op de mat, maar deze editie kun je ook online lezen. Het thema is deze keer digitalisering en datagedreven werken. Beide bieden talloze voordelen voor het optimaliseren van import- en exportprocessen. Bijvoorbeeld om je verkoop uit te breiden, de supply chain te optimaliseren en het doen van douaneaangiften. Hoe pak je deze zaken het beste aan?

Als inleiding op het thema vertelt supply chain manager Bernard de Graaf van Koninklijke Paardekooper Group, een wereldspeler in verpakkingsproducten, over hun nieuwe ERP-systeem, dat verbeterslagen in de digitale processen binnen het bedrijf mogelijk maakt. “Want of je nu bloemenhoezen verkoopt in Miami of recyclebare koffiebekers in Beuningen, het loopt overal op dezelfde manier.”

Tekst loopt verder onder beeld.

NF-2022-09-08-Vakmagazine globe van september nu online beschikbaar-cover-600x770.png

Daarna vertelt directeur Pepijn van der Heijden van Export Partner over de voordelen en valkuilen van big data bij marktonderzoek. Martijn Koning, voorzitter bij CIO Platform Nederland, pleit er in de gastcolumn voor om van digitalisering een onderwerp aan de directietafel te maken. Projectmanager Supply Chain Management en Digitalisering Anneloes van Klaveren van evofenedex legt uit hoe je een digitale logistieke keten op de rails zet. 

Ook risico's 

Hoe kun je als exportmanager commercieel voordelen behalen uit het digitaliseren van bedrijfsprocessen? De exporteurs van bloemen en planten hebben dit goed opgezet met de Stichting Floridata, die daar eigenlijk helemaal niet voor was opgericht. 

Wie online wil gaan exporteren, mag het artikel over de toekomst van b2b e-commerce niet missen. Online handelsplatformen, zoals Alibaba.com, bieden Nederlandse midden- en kleinbedrijven een efficiënt kanaal om nieuwe kopers over de hele wereld te bereiken. 

Invest International biedt in samenwerking met het Dutch Good Growth Fund kansen in digitalisering en duurzaamheid; ook voor mkb'ers en start-ups. Die kansen liggen er genoeg in Indonesië, waar de grotendeels jonge bewoners alles met hun smartphone doen. Een interview met Lambert Grijns, de Nederlandse ambassadeur in Jakarta. 

Digitaal zakendoen brengt natuurlijk ook risico's met zich mee. Lorenzo Jubithana, jurist Internationaal Ondernemen bij evofenedex, gaat in op de valkuilen bij digitaal contracteren en hoe je die kunt vermijden. Twee advocaten van Buren Legal leggen uit hoe je verantwoord om kunt gaan met de doorgifte van persoonsgegevens binnen en buiten de Europese Unie. 

DMS in 2023 verplicht 

Digitalisering is niet alleen een management- en directiethema. De binnendienst heeft er iedere dag immers ook mee te maken. Actueel is dat de overgang van AGS naar DMS het werk van declaranten fundamenteel zal veranderen. In 2023 is het werken in het nieuwe systeem al verplicht. Lees hierover meer in het artikel van customs & compliance specialist Patrick van Bergen van evofenedex. Hoe het er over vijf jaar uitziet op de binnendienst lees je in het artikel van Wiemela Mangroo. Bij evofenedex is zij product developer Internationaal 

Ondernemen en coördinator van de netwerken voor binnendienstprofessionals. Op 29 september lanceert Wiemela de Netwerkgroep Jong Binnendienst Professionals, een nieuwe community van de ondernemersvereniging. 

Taal en cultuur 

Naast het thema besteden we in de eerste editie na de zomervakantie ook aandacht aan actuele zaken zoals de oplopende inflatie en de dreigende loon-prijsspiraal. Lees hiervoor de column van Raoul Leering, hoofd Internationaal Handelsonderzoek bij ING, en het voorwoord van Bart Jan Koopman, uitgever en directeur bij evofenedex.  

Wie als organisatie wendbaar en weerbaar wil blijven, bezoekt op 12 oktober het Nationaal Export Event, dat dit jaar plaatsvindt in Nieuwegein. Hier worden ook de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2022 bekendgemaakt. 

Een voor exportmanagers altijd terugkerend thema is taal, een begrip dat onlosmakelijk is verweven met communicatie en cultuur. Lees hoe je daar je voordeel mee kunt doen in de interviews met Matthijs van Hoorn van VVH business translations en Huub Dekkers van Language Institute Regina Coeli. 

Interessant voor binnendienstprofessionals is het artikel van Christian Vijfschagt over de invloed van classificatie en oorsprong op trade compliance. Christian is trainee bij Customs Knowledge, dat samen met evofenedex op 6 oktober het jaarlijkse Trade Compliance Congres organiseert in Bunnik.