skipToContentskipToFooter

Centrale bank van Egypte komt terug op eerder genomen besluit

13-01-2023 De centrale bank van Egypte (CBE) heeft eind 2022 aangekondigd de verplichting van een letter of credit − ook wel bekend als L/C) − op te heffen. De CBE liet in een verklaring weten dat ze het documentair incasso (CAD of D/A) voor importgoederen weer in ere gaat herstellen.

Het eerdere besluit van de CBE, dat sinds begin maart 2022 van kracht was, verplichtte Egyptische banken om alleen L/C’s als betalingsconditie te accepteren voor importgoederen. Het besluit was bedoeld om de uitstroom van dollars uit het land te beteugelen. Maar in plaats daarvan zorgde de L/C-verplichting voor grote vertragingen in supply chains, tekorten aan (luxe) producten, hogere productiekosten en daardoor mogelijk nóg hogere inflatie. 

Tijdrovend en duur

Hoewel L/C’s een grote mate van betalingszekerheid bieden, is de afwikkeling ervan vaak een tijdrovend en ingewikkeld proces dat gepaard gaat met veel administratie en hoge kosten. Een documentair incasso daarentegen biedt minder zekerheid, maar maakt wel directe transacties tussen importeurs en exporteurs mogelijk. De bank treedt hierbij eigenlijk alleen als tussenpersoon op.

Contact met ambassade

Ondervind je als bedrijf nog steeds problemen met betrekking tot L/C’s, dan kun je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Caïro via [email protected]l.