skipToContentskipToFooter

Eerste schip zinkt sinds begin Rode Zee-crisis

04-03-2024 - Het vrachtschip Rubymar is als eerste schip tot zinken gebracht sinds de Houthi-rebellen begonnen met het aanvallen van commerciƫle schepen op de Rode Zee. Omdat het schip 21.000 ton kunstmest aan boord had, wordt gevreesd voor een milieuramp.

De rebellen bestoken al sinds afgelopen november vrachtschepen op de Rode Zee om zo invloed uit te oefenen op de gewapende strijd in de Gazastrook. De Rubymar, een schip met Britse eigenaar dat vaart onder de vlag van Belize, werd enkele weken geleden slachtoffer van zo'n aanval. Het schip stond al deels onder water en is nu volgens de autoriteiten van Jemen in zijn geheel gezonken. Mensen waren er niet aan boord maar de lading is meegegaan naar de zeebodem en omdat daar onder meer 21.000 ton kunstmest bij was, is er aanzienlijke angst voor een milieuramp.

Omzet en concurrentiepositie onder druk

Recent onderzocht evofenedex de impact van de Rode Zee-crisis op haar leden. Daaruit kwam naar voren dat de zoveelste verstoring van logistieke ketens en internationale handel bij 58 procent van de ondervraagden de noodzaak voor het versterken van de weerbaarheid duidelijk heeft gemaakt. De crisis wordt door veel bedrijven hard gevoeld. 35 procent van de ondervraagden denkt dat de omzet dit jaar zal dalen en 47 procent vreest voor de eigen concurrentiepositie.