skipToContentskipToFooter

Grote schepen komen in Nederland geen bruggen tegen

28-03-2024 De beelden van het containerschip Dali dat tegen een pilaar van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore aanvaart waarna deze als een kaartenhuis in elkaar stort zijn de hele wereld overgegaan. Van de brug van 2500 meter is weinig meer over. Inmiddels zijn de eerste doden geboren en wordt er aan een plan gewerkt om de haven van Baltimore weer toegankelijk te maken. De federale regering heeft al toegezegd met geld te komen om de brug te herbouwen.

Wie die beelden ziet vraagt zich af of het in Nederland of Europa ook zo mis zou kunnen gaan. Kan een schip een pijler van bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug of de Calandbrug zo rammen dat deze instort? Zo af en toe is er wel iets in het nieuws, zoals onlangs nog een binnenvaartschip dat klem kwam te zitten onder de Willembrug in Rotterdam.

“Het is natuurlijk niet wenselijk, maar de schade valt te overzien. Een containerschip dat de onderkant van een brug schaaft of een groot schip dat frontaal op een brug klapt, maakt nogal een verschil", zegt Rob Vergoossen, bruggenexpert bij het Rotterdamse ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV tegen RTV Rijnmond.

Foutmarge

Volgens hem is de kans op zo’n ramp als in Amerika klein, maar niet nul. “Er is altijd een foutmarge. Maar echte grote schepen komen bij ons niet zover landinwaarts. Die schepen stoppen op de Eerste of Tweede Maasvlakte. 'Grote jongens' komen geen bruggen tegen."

Dat sommige bruggen in slechte onderhoudsstaat verkeren is volgens Vergoosen geen iddue wat betreft veiligheid. "Het komt voor het grootste deel uiteindelijk neer op aanvaringsbescherming. Schepen zijn de laatste decennia zwaarder geworden, dus het is van belang dat die bescherming meegroeit." Daarnaast wijst hij er op dat een type en omvang van de brug als in Baltimore niet in Nederland te vinden is.

Volgens Vergoossen kun je risico’s wel proberen uit te sluiten, maar is 100 procent onmogelijk. “Er is altijd een foutmarge. Maar dit ongeval in Amerika is bijzonder treurig. Zo'n schip mag niet uit koers raken. Dat is waar het in eerste instantie misgaat. Gelukkig was het in de nacht, want als dit in de spits gebeurt is het leed niet te overzien.”