skipToContentskipToFooter

Meer doorgangen en meer diepgang voor schepen

26-06-2024 Goed nieuws: het aantal dagelijkse transits (doorgangen) voor het Panamakanaal gaat stapsgewijs omhoog. Bovendien is de diepgang voor schepen in de zeestraat vergroot.

Het Panamakanaal is een cruciale zeeroute voor vrachtschepen, die de Grote Oceaan verbindt met de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Om een indruk te geven van het enorme belang van de zeestraat: in 2022 voeren maar liefst 14.000 schepen door het kanaal.

Transits en diepgang

Meestal komt het Panamakanaal ‘negatief’ in het nieuws door aanhoudende droogteproblemen, maar nu is er wat positiefs te melden. Het aantal dagelijkse transits gaat vanaf 11 juli 2024 omhoog van 32 naar 33 en vanaf 22 juli naar 34. Daarnaast is sinds 15 juni de diepgang voor schepen vergroot van 45 naar 46 voet.

Niveau Gatúnmeer

Het definitieve besluit over de verhoging van het aantal doorgangen hangt uiteindelijk af van het toekomstige niveau van het Gatún Lake (Gatúnmeer) en de komst van het regenseizoen. Dit komt door de bijzondere werkwijze van het Panamakanaal.

Afhankelijk van regenwater

Bij het Panamakanaal is namelijk sprake van een hoogteverschil van 26 meter. Daarom wordt er gebruikgemaakt van drie sluizen. Deze worden met zoetwater gevuld vanuit het Gatúnmeer, wat een probleem is bij aanhoudende droogte. Elke doorgang van een schip kost gemiddeld 80 olympische zwembaden aan zoetwater. Bovendien is het Gatúnmeer sterk afhankelijk van regenwater.

In geval van aanhoudende droogte wordt het dagelijks aantal doorgangen teruggebracht. Dit heeft vooral gevolgen voor het vervoer van droge bulk en stukgoederen en voor roroschepen.

Meer informatie

Ondernemers die geïnformeerd willen blijven over de situatie rond het Panamakanaal, raden wij aan de officiële website van het Panamakanaal te volgen. 

Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex