skipToContentskipToFooter

Strategische autonomie zorgt voor minder afhankelijkheid

30-10-2023 Dit jaar nemen de Partij van de Arbeid en GroenLinks samen deel aan de verkiezingen als een sociale, groene partij. In hun partijprogramma is veel aandacht voor moderne handelsverdragen en het omscholen van werknemers naar een nieuwe baan. Wat zit er verder in hun programma voor handel en logistiek? 

We vonden drie positieve punten: moderne handelsverdragen, omscholing voor medewerkers waarvan hun werk verandert of verdwijnt en het bevorderen van strategische autonomie. Hieronder gaan we er dieper op in.

  • Moderne handelsverdragen

GroenLinks-PvdA streeft naar de ontwikkeling van een nieuw EU-handelsbeleid dat eerlijke en duurzame voorwaarden stelt aan handelsafspraken, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. Ze staan open voor nieuwe handelssamenwerking van de EU met landen wereldwijd. Deze verdragen moeten afdwingbare bepalingen bevatten met betrekking tot mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu, klimaat, natuur, voedselstandaarden en eerlijke belastingafdrachten.

  •  Omscholing voor medewerkers waar hun werk van verandert of verdwijnt

De partij pleit ervoor dat werknemers wiens baan verandert of verdwijnt recht hebben op een nieuwe baan, met behoud van inkomen. Met een persoonlijk ontwikkelingsbudget en een omscholingsfonds wil de partij het gemakkelijker maken voor mensen om zich gedurende hun loopbaan te laten bijscholen of omscholen. Met de werkgarantie en werk-naar-werk trajecten wil GroenLinks-PvdA mensen begeleiden naar nieuw werk in sectoren met personeelstekorten.

  •  Strategische autonomie

GroenLinks-PvdA wil landen wereldwijd de mogelijkheid bieden om zelf waarde toe te voegen aan hun grondstoffen en daarmee onze eigen handelsstromen diversifiëren. Zo verminderen ze onze afhankelijkheid. Door kennisdeling kunnen landen in het zogenoemde mondiale Zuiden zelf bijvoorbeeld batterijen of vaccins produceren.

Schrijf je in voor ‘Het grote debat voor Handel en Logistiek’ op 3 november

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseren we op 3 november 2023 vanuit ons magazijn in Zoetermeer 'Het grote debat voor Handel en Logistiek'. Tijdens dit debat delen verschillende politieke partijen hun toekomstvisie aan de hand van drie stellingen en gaan daarover met elkaar in debat. 

Dit is jouw kans om te horen welke partijen de beste ideeën en plannen hebben voor de handel, logistiek en ons land. Inschrijven doe je via onze website. Je kunt kiezen om online of live in het publiek bij het debat aanwezig te zijn.

Tweede Kamerverkiezingen (TK2023)

De Tweede Kamerverkiezingen in november zijn belangrijk voor de handel en logistiek. Als vertegenwoordiger van handels- en productiebedrijven gaat evofenedex dan ook graag in gesprek met de nieuwe Kamerleden om aandacht te vragen voor belangrijke onderwerpen. De komende weken bespreken we in een serie nieuwsberichten per politieke partij de drie meest positieve punten voor handels- en productiebedrijven. Meer informatie over de verkiezingen en ons tien-puntenprogramma voor de politieke partijen vind je hier.

Vragen over onze standpunten?

Neem contact op met Jurgen van der Sloot, manager Public Affairs.

Jurgen