skipToContentskipToFooter

Verduurzaming en betere efficiency in de supplychain

18-03-2024 De modal shift in droge bulk voor de binnenvaart kent een aantal stevige uitdagingen, maar er liggen desondanks veel kansen om te verduurzamen. Dat concluderen Topsector Logistiek en drie binnenvaartcoöperaties na onderzoek naar dit onderwerp.

De lange voorbereidingstijd en het grote aantal betrokken partijen in de keten vormen flinke hordes bij de transitie van de weg naar het water. "De belangrijkste uitdaging is echter dat de modal shift in droge bulk impact heeft op de gehele supplychain, waardoor een aanpassing van de processen binnen de keten nodig is", aldus Topsector Logistiek en de coöperaties ELV, PTC en NPRC. Desondanks biedt de modal shift volgens het onderzoek een duurzame oplossing, omdat het de uitstoot en de benodigde energie per ton per kilometer zou verminderen. Het kan de efficiency in de supplychain helpen verbeteren en vanwege de directe samenhang met de productieprocessen is de kans op een reverse modal shift bij bulkstromen gering.

Verschillende bulkstromen

Die modal shift zal uiteraard niet vanzelf tot stand komen en om dat proces in goede banen te leiden, bevat het onderzoek ook diverse aanbevelingen. Zo moet er een netwerk van watergebonden locaties worden ontwikkeld voor de opslag en overslag van verschillende bulkstromen. Nu zijn zulke locaties vaak nog ingericht op één type bulkgoed. Ook pleiten de onderzoekers ervoor dat er via het Joint Corridors Off Road-programma logistiek makelaars worden aangetrokken met kennis van de bulksector. Daar hoort een branchegerichte aanpak bij, aldus de onderzoekers.