skipToContentskipToFooter

Einde levensduur voor veel onderdelen

06-03-2024 De Prins Willem-Alexandersluis in Amsterdam zal in 2025 grondig worden gerenoveerd. Dit zal gepaard gaan met flinke hinder voor de scheepvaart. Van 28 februari tot en met 4 maart volgend jaar zal de sluis zelfs helemaal zijn afgesloten.

Rijkswaterstaat geeft aan dat de opknapbeurt nodig is omdat veel onderdelen van het sluizencomplex het einde van hun levensduur hebben bereikt. Dat zal in de genoemde periode, die is gekozen omdat het dan betrekkelijk rustig is op het water, tot een stremming van een week leiden. In die periode moeten schepen met een lengte tot 95 meter door de Oranjesluizen en schepen van 95 tot 110 meter kunnen bij voldoende waterstand omvaren via de IJssel. Voor nog langere schepen is geen omvaarroute beschikbaar.

De stremming kan als de weersomstandigheden slecht zijn ook wat later dan gepland plaatsvinden. De sluis zal verder in 2027 en 2028 meerdere keren volledig afgesloten worden voor de scheepvaart. Daar zijn nu echter nog geen concrete data voor bekend.