skipToContentskipToFooter

Sluiting drukke vaarroute valt slecht bij bedrijfsleven

21-03-2024 Het drukbevaren Julianakanaal gaat vanaf oktober tot voorjaar 2025 maandenlang dicht voor de scheepvaart. Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is dit onvermijdelijk, maar het bedrijfsleven had graag een andere oplossing gezien.

Op het Julianakanaal vindt volop scheepvaart tussen havens in Nederland, Belgiƫ en Frankrijk plaats. Rijkswaterstaat werkt aan de verbreding van de vaarroute. Dit gebeurt met behulp van een bouwkuip, zodat het kanaal weliswaar versmald is maar er wel in aangepaste vorm scheepvaart kan plaatsvinden.

Die bouwkuip liep vorig jaar echter vol. Hoewel dit uiteindelijk kon worden opgelost, blijkt de bouwkuip uiteindelijk geen goede en veilige methode om de klus mee te klaren. Dat schrijft minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. De bouwkuip moet daarom weg en de bodem moet worden hersteld, en dat kan volgens het ministerie alleen als het kanaal wordt drooggelegd. Bedrijven blijven volgens minister Mark Harbers bereikbaar maar een maandenlange stremming en heel veel omvarende scheepvaart zijn volgens hem onvermijdelijk.

'Kanaal kan wel openblijven'

Het Limburgse bedrijfsleven is niet te spreken over dit besluit, zo meldt de NOS. Volgens de bedrijven is door Rijkswaterstaat toegezegd dat het Julianakanaal ondanks de werkzaamheden altijd bevaarbaar zou blijven. Zij stellen dat er wel degelijk een bedrijf in staat is de bouwkuip te verwijderen zonder het kanaal maandenlang af te sluiten, maar de minister bestrijdt dit. De bedrijven geven verder aan dat omvaren ook niet zonder uitdagingen is, omdat op sommige omvaarroutes ook werkzaamheden met bijbehorende vertragingen plaatsvinden.

Ook evofenedex zal er bij minister Harbers en Rijkswaterstaat op aandringen dat de omvaarroutes tijdens de werkzaamheden beschikbaar blijven, en dat er gekeken wordt naar een eventuele tegemoetkoming voor bedrijven die onevenredig hard getroffen worden.