skipToContentskipToFooter

evofenedex positief over inzet ministerie op garanderen omvaarroutes

03-04-2024 Een gesprek tussen een delegatie van het bedrijfsleven, waaronder evofenedex, en demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) over het afsluiten van het Julianakanaal is positief verlopen. De bewindsman liet doorschemeren dat hij wil kijken naar het versnellen van de werkzaamheden aan het kanaal en hij gaat maatregelen nemen om goede omvaarroutes te kunnen garanderen.

Het Julianakanaal moet volledig afgesloten worden om werkzaamheden te kunnen verrichten. Een eerdere methode met een soort kuip zorgde ervoor dat er wel kon worden doorgevaren, maar die methode blijkt niet veilig te zijn. Dat is ook de reden dat de minister heeft besloten het kanaal af te sluiten. Daardoor wordt onder meer de haven van Stein moeilijker bereikbaar.

Tijdens het gesprek bleek dat de minister naast het zo snel als mogelijk afronden van de werkzaamheden en een schaderegeling ook met België in overleg wil om goede afspraken te maken over het garanderen van de omvaarroute. evofenedex heeft begrip voor de keuze die de minister heeft gemaakt en hoopt dat de ondernemers in Limburg snel opheldering krijgen over de toegezegde onderzoeken.

Volledig dicht

Het Julianakanaal wordt in het najaar volledig afgesloten tussen de brug bij Berg en de sluis in Born. De vaarweg wordt verbreed en verdiept. Dat werk gaat volgens de huidige planning 150 werkdagen duren (7 maanden). Schepen moeten dan via België omvaren om de haven van Stein te bereiken of te verlaten.

Door langere werkdagen te maken, zou het aantal van 150 geplande werkdagen kunnen worden teruggebracht. Maar dat brengt wel extra materiaalkosten met zich mee en er is meer personeel nodig. Rijkswaterstaat gaat deze optie bespreken met de aannemers. "Het droogzetten van een kanaal is ongeveer het meest dramatische wat je kunt doen. Dat doe je dus niet zomaar. Dat hebben we echt wel van alle kanten belicht, maar het besluit staat niet ter discussie. Ik begrijp de zorgen van de ondernemers. Ik had ze voordat dit besluit kwam al in alle toonaarden gehoord. Men is terecht bezorgd. Maar er is soms echt geen andere mogelijkheid", aldus Harbers.

Rijkswaterstaat heeft een onderzoek laten doen door het bureau Ecorys. Dat bureau schat de totale schade op zo’n 50 miljoen euro. De minister gaat graag met de partijen in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn om compensatie te bieden.