skipToContentskipToFooter

Voorkom klemrijden met rijcurvesimulaties

Beroepschauffeurs zijn uiterst behendig om hun vrachtauto probleemloos op de plaats van bestemming te krijgen. Zij moeten tijdens hun manoeuvres rekening houden met de veiligheid van medeweggebruikers en incidenten voorkomen. Maar ook wil een chauffeur geen tijd verliezen doordat zijn laad- en losplek lastig te bereiken is. Door het laten uitvoeren van een of meerdere rijcurvesimulaties, kunnen dergelijke problemen voorkomen worden.

Rijcurvesimulatie

De ruimte in de omgeving van winkelgebieden en distributiecentra is vaak beperkt. Wat is de draaicirkel van de vrachtauto die de winkel komt bevoorraden? Kan de bakwagen eenvoudig de hoek om zonder met zijn achterwielen over de stoep te rijden? Gaat de oplegger precies goed mee in de bocht? Kan de laadklep veilig naar beneden voor laden en lossen? Door middel van rijcurvesimulaties kan in de computer worden nagebootst of, en zo ja, waar in een reeds bestaande of nog nieuw te ontwerpen situatie knelpunten zullen gaan ontstaan.

Eenvoudig

Met de hulp van rijcurvesimulatie krijg je inzicht in de rijcurves en bochtstralen van diverse voertuigen in verkeerstechnische voorzieningen als parkeergarages, rotondes en bedrijventerreinen. Met behulp van autocad-tekeningen kunnen bepaalde manoeuvres worden nagebootst zodat je eenvoudig kan zien waar het mis kan gaan. Zo zie je meteen wanneer de oplegger een onmogelijke knik moet maken of wanneer de trekker bijna een boom aantikt.

Vooruit zien

De rijcurvesimulatie helpt dus om van tevoren inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van bestaande en nieuw te ontwerpen laad- en losplekken. Zo kan het ook een handig instrument zijn voor gemeenten bij het opnieuw inrichten van een straat. Je ziet immers direct of een chauffeur voldoende manoeuvreerruimte heeft om een straat in of uit te rijden. Een rijcurvesimulatie is ook aan te raden wanneer er een nieuw bedrijfspand of magazijn gebouwd wordt. Een logistiek manager doet er dan goed aan om de bevoorradings- en distributieroutes digitaal onder de loep te nemen voordat er een definitief ontwerp wordt gemaakt.

Hulp

Wij helpen je hier graag bij. In een kort adviestraject brengen we jouw verkeerssituatie in beeld en tonen aan waar eventuele knelpunten zich bevinden. Momenteel hebben wij veel ervaring met het uitvoeren van rijcurvesimulaties voor bedrijven in de retail, supermarkten en de bouw.