skipToContentskipToFooter

Limburgse bedrijfsleven niet te spreken over besluit minister

25-03-2024 Het CDA gaat minister Mark Harbers om opheldering vragen over de sluiting van het Julianakanaal in Limburg. De partij roept de minister naar de Kamer tijdens het vragenuurtje. Aanleiding is de boze reacties van het Limburgse bedrijfsleven, die aangeven dat er was toegezegd dat het kanaal altijd bevaarbaar zou blijven.

Reden voor de sluiting is een volgelopen bouwkuip. Deze kuip gebruikt Rijkswaterstaat om de vaarroute te verbreden. Met de kuip wordt de vaargeul tijdelijk smaller, maar kan er wel gevaren worden. De volgelopen kuip is inmiddels leeg, maar volgens de minister blijkt de methode niet veilig genoeg en moet daarom het kanaal dicht voor de werkzaamheden.

Het Limburgse bedrijfsleven is niet te spreken over dit besluit. Zij denken dat er weldegelijk kan worden doorgewerkt terwijl het kanaal openblijft. De bedrijven geven verder aan dat omvaren ook niet zonder uitdagingen is, omdat op sommige omvaarroutes ook werkzaamheden met bijbehorende vertragingen plaatsvinden. evofenedex dringt er bij de minister op aan om omvaarroutes beschikbaar te houden en bedrijven die onevenredig hard worden getroffen door de sluiteng te compenseren.