skipToContentskipToFooter

Pilot met pakketvervoer per trein tussen Rotterdam en Amsterdam

25-03-2024 Pakketjes die meegaan met passagierstreinen. Als het aan een groep onderzoekers ligt gaat dat in de toekomst gebeuren. Een pilot tussen Rotterdam, Gouda, Woerden, Breukelen en Amsterdam zou het meest kansrijk zijn. evofenedex volgt deze ontwikkeling met interesse.

De onderzoekers van TU Delft, TNO en RoyalHaskoningDHV verkenden de mogelijkheid in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dat gebeurde na een motie uit 2021 van Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA) en Erik Ziengs (VVD). Uit het onderzoek blijkt dat de route tussen Rotterdam en Amsterdam via Woerden de meest kansrijke is. Vlak langs de route, in Waddinxveen, staat namelijk een distributiecentrum dat treinen kan bevoorraden. Vanuit dat distributiecentrum is het mogelijk om diverse ketens op de genoemde stations te bevoorraden, denk aan de Julia’s, Kiosk en Smullers.

Uiteraard gaat het vooral om lichte goederen zoals post, pakjes, pakketten, voedingswaren en winkelinventaris. Dagelijks kunnen er tot wel 15.500 volle vrachtwagenladingen per trein worden vervoerd, becijferden de onderzoekers. De goederen kunnen in zogenaamde cargopods worden vervoerd: kleine, handzame karretjes.