skipToContentskipToFooter

Emissieloos varen met modulaire energiecontainers

06-05-2024  De tweede ronde van de tijdelijke Subsidieregeling Elektrificatie Binnenvaartschepen is onlangs opengesteld. De regeling, die wordt gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds, is geopend tot en met 30 juni 2024.

Binnenvaartschepen zonder uitstoot laten varen door gebruik te maken van modulaire energiecontainers, ook wel ZES-containers genoemd. Zero Emission Services BV (ZES) heeft een innovatief businessmodel geïntroduceerd dat gebaseerd is op het betalen per gebruik-principe. De Tijdelijke Subsidieregeling Elektrificatie Binnenvaartschepen financiert het ombouwen van binnenvaartschepen naar elektrische schepen die gebruikmaken van de ZES-containers. Ook voor de bouw van nieuwe schepen is subsidie mogelijk.

Nationaal Groeifonds

De subsidieregeling wordt gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds. Vorig jaar is er in totaal 15,1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling en transformatie van binnenvaartschepen conform het ZES-concept voor volledig elektrisch varen. De eerste fase van de regeling liep van 7 december 2023 tot en met 28 februari 2024. Het budget voor de regeling was daarna nog niet op. Goede aanvragen maken daarom in de tweede ronde van de regeling kans op financiering.

Tot 40 procent subsidie

Voor een vaartuig is een subsidie van maximaal 40 procent van de totale investeringskosten mogelijk, met een plafond van 400.000 euro. Een extra subsidie van maximaal 75.000 euro per aanvraag is mogelijk voor industriële onderzoeksprojecten. Na het sluiten van de huidige ronde op 30 juni 2024 opent de regeling nog 1 keer. Die ronde zal lopen van 1 september 2024 tot en met 15 oktober 2024.

Een aanvraag indienen kan via de website van EICB. Ook is daar meer praktische informatie over de regeling te vinden.