skipToContentskipToFooter

Met deze terugblik ben je weer helemaal bij

9-12-2022 Afgelopen jaar hebben we veel nieuws gedeeld. Nu 2022 op zijn eind loopt, brengen we de 5 best gelezen artikelen over wegvervoer nog eens onder de aandacht. Zo weten we zeker dat jij niks mist. Heb je vragen over deze onderwerpen, neem dan contact op met onze ledenadviseurs.

1. Handtekening op vrachtbrief blijft noodzakelijk

De afgelopen jaren is het ondertekenen van een vrachtbrief bij aflevering van goederen veranderd. Ontvangers weigeren vaak een handtekening te zetten, waardoor de chauffeur - om het afleveren te bewijzen - maar een foto maakt. In sommige gevallen zet de chauffeur zelf een handtekening of blijft de handtekening helemaal achterwege. Hoe het nou precies zit met de rechtsgeldigheid hiervan, lees je in ons artikel.

Heb je vragen over de wettelijke regels voor vervoer? Zoals code 95, arbeids-, rij- en rusttijden, belastingen, lading of tachograaf? Kijk dan ook eens in ons kennisdossier Vervoerswetgeving

2. Luxebelasting op bestelauto’s

evofenedex verzet zich, samen met tal van andere organisaties, tegen de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor zakelijke bestelauto’s. Bpm is een vorm van luxebelasting, die niet op een bedrijfsmiddel thuishoort. Onze leden hebben hun bestelauto nodig voor hun bedrijfsvoering. Daarnaast betekent afschaffen een onrechtmatige en onredelijk hoge lastenverzwaring voor deze ondernemers. Ook waarschuwen wij voor de negatieve effecten van de maatregel op de verduurzaming van het bestelautopark. We blijven ons dan ook verzetten tegen bpm als middel om de komst van zero-emissiebestelauto’s te stimuleren. De regering moet hiervoor andere maatregelen nemen. Het invoeren van een luxebelasting, waarmee een bestelauto gemiddeld 11.000 euro duurder wordt, is níet het juiste middel.

Lees alles over de bestelauto in ons kennisbankdossier Bestelauto. In dit dossier vind je onder andere informatie over fiscale eisen, massa’s en aandachtspunten bij de aanschaf.

3. Het belang van een brandstofclausule

Veel verladers en vervoerders maken vaak voor een langere periode afspraken over de tarieven voor stijgende en dalende brandstofprijzen. In deze vervoersovereenkomst staat dan een brandstofclausule, ook wel dieselclausule genoemd. In deze clausule staat beschreven wat er met het tarief gebeurt als de brandstofprijzen veranderen. Lees alles hierover (inclusief een voorbeeld van een brandstofclausule) in ons artikel.

Wist je dat we de ontwikkeling van de dieselprijs dagelijks op onze website bijhouden? Zodra de dieselprijs wijzigt, publiceren we dit voor 10.00 uur. Kijk op onze Dieselprijzenpagina voor meer informatie. 

4. Forse kostenstijging wegvervoer in 2023

Het jaarlijkse onderzoeksrapport over de kostenontwikkeling in het wegvervoer heeft onze leden veel inzichten opgeleverd in de wegvervoerskosten voor 2023. Thomas Reitsma, manager Vervoer: “Dit kostenrapport geeft een goede basis voor onderhandelingsgesprekken tussen verladers en beroepsgoederenvervoerders. Ook biedt het een ijkpunt voor eigen vervoerders om de kostenontwikkeling van het eigen vervoer tegen het licht te houden.”

De kosten van het wegvervoer zullen in 2023 stijgen met 6 tot 8,9 procent, exclusief brandstofkostenontwikkeling. Het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2022-2023’ is opgesteld door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van evofenedex en TLN. Leden ontvangen het rapport (400 euro) gratis. Heb je het nog niet ontvangen? Vraag het rapport dan alsnog aan (exclusief voor leden).

5. Feestdagen en rijverboden

Al onze artikelen over de feestdagen en rijverboden worden goed gewaardeerd door onze lezers. Eentje sprong er dit jaar uit en dat was het bericht over de zwarte zaterdagen. Wil je weten welke feestdagen en rijverboden er zijn per land? Kijk dan op onze landeninformatiepagina's. Ook staat per land meer informatie over de maten en gewichten, tol, milieuzones en winterbanden. Wil je meer weten over een specifiek land? Neem dan contact op met een van onze ledenadviseurs.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van vervoersgerelateerde onderwerpen, zoals rijverboden, tachograaf, subsidies, milieuzones en zero-emissiezones? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse Vervoer Update (exclusief voor leden). Aanmelden kan via onze website.